IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лисабон ще продава исторически дворци, които ще бъдат превърнати в хотели

Цените варират от 400 хил. до 4 млн. евро, продажбата им трябва да донесе общо 13 млн. евро на португалската столица

15:29 | 16.01.09 г.
Лисабон ще продава исторически дворци, които ще бъдат превърнати в хотели

Лисабон планира да обяви за продажба шест исторически двореца, които да бъдат реставрирани и превърнати в луксозни хотели, съобщиха местните власти. 

Дворците са от 18-ти и 19-ти век и цените им варират от 400 хил. до 4 млн. евро. Очаква се продажбата им да донесе общо 13 млн. евро на затъналата в дългове португалска столица, която вече намали разходите си с 250 млн. евро през изминалите две години.

Най-скъпият и най-големият сред имотите за продажба е Palacio Pancas Palha с цена от 4 млн. евро.

„Не става въпрос само за опазване на наследството ни, така ще се разнообрази и предлагането на хотели в Лисабон“, казва кметът на града Антонио Коста, цитиран от AFP.

„Ще ги продаваме един по един от февруари“, пояснява той.

Много от сградите са в толкова лошо състояние, че са затворени за посещения. Плановете позволяват те да бъдат реновирани, като дейностите ще трябва да бъдат съобразени с оригиналната структура и декорация на дворците.

След като бъдат превърнати в хотели, те ще предлагат по между 15 и 40 хотелски стаи, което ще добави на пазара в Лисабон още 250 нови стаи.

Президентът на лисабонската туристическа асоциация Витор Коста е казал, че няколко големи хотелски вериги вече са изразили интерес и че местните власти не изключват възможността да продадат и други сгради по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още