IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекратяват се замените на гори, реши парламентът

Процедурите по замяна, започнали до влизането в сила на измененията, се прекратяват

10:25 | 16.01.09 г.
Прекратяват се замените на гори, реши парламентът

Прекратяват се замените на земи и гори от държавния горски фонд, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за горите.

Процедурите по замяна, започнали до влизането в сила на измененията, се прекратяват, записаха депутатите. Предложението за това беше направено в залата от председателя на комисията по земеделието и горите Васил Калинов.

Замяна на гори и земи от горския фонд - частна държавна собственост, с гори и земи - собственост на физически, юридически лица и общини, ще може да се извършва при прекратяване на съсобственост върху гори и земи от горския фонд между държавата и трети лица, и за реализиране на проекти на общини, свързани с изграждане на инфраструктурни обекти и съоръжения, общинска собственост. С договора за замяна ще се определя срокът за изграждане на обекта или съоръжението. При неспазване на условията по договора председателят на Държавната агенция по горите ще издава заповед за включване на горите и земите, предмет на договора, в държавния горски фонд.

Не могат да бъдат обект на замяна имоти - частна държавна собственост, включени в защитени зони, обявени по Закона за биологичното разнообразие.

Държавната агенция по горите ще може да купува гори и земи - от горския фонд - собственост на физически и юридически лица и на общини, и да продава гори и земи - частна държавна собственост.

Когато държавата продава гори и земи, председателят на ДАГ ще прави мотивирано предложение пред Министерския съвет и след положително решение ще обявява търг с явно наддаване в два централни ежедневника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още