IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Необслужваните жилищни ипотеки в САЩ с ръст от 81% за 2008 г.

Засегнати са собствениците на над 2,3 млн. имота

10:07 | 15.01.09 г.
Необслужваните жилищни ипотеки в САЩ с ръст от 81% за 2008 г.

Броят на заведените искове за отнемане на жилища поради необслужвани ипотеки в САЩ е скочил с 81% през изминалата година, сочат данни на компанията за покупко-продажба на ипотекирани имоти RealtyTrac Inc, цитирани от Bloomberg. 

Собственици на повече от 2,3 млн. имота са получили известие, че закъсняват с вноските по ипотеката, че жилището им ще бъде обявено на търг или е било отнето от техните кредитори. Това е най-високото ниво за четирите години, откакто компанията води статистиката. Исковете за отнемане на жилище са се покачили с 41% през декември спрямо година по-рано до 303 410.

„Ако не възприемем всестранна национална политика, новите случаи на необслужени ипотеки през следващите три години ще достигнат между 5 и 8 млн.,“ казва Кенет Роузън от калифорнийския университет Бъркли. „Единственото най-важно нещо е кредитирането да стане достъпно за обикновения човек“.

Новоизбраният президент на страната Барак Обам може да използва част от останалите 350 млрд. долара от спасителния фонд за намаляване на ипотечните плащания за хората, заплашени от отнемане на жилището, казва неговият икономически съветник Лорънс Съмърс в писмо до Конгреса.

Председателят на Комисията по финанси към Камарата на представителите Барни Франк пък казва, че до 100 млрд. долара могат да бъдат разпределени за овладяване на неизпълненията по ипотечните кредити.

„Програмите за превенция от отнемане на жилище, предложени от щатските банки и държавните закони, които временно забавят отнемането на имоти, не постигат реален успех в забавянето на вълната от необслужени кредити,“ казват от RealtyTrac. Към една на всеки 54 жилищни единици, или 1,8% от тях, са били отправени поне по едно известие за отнемане през 2008 г.

Предложените законови промени, които биха позволили намаляване на главницата, която заемателите дължат, също може да се окажат безсилни в парирането на отнеманията, казва Глен Бойд от Barclays Capital.

Някои заематели отново няма да успеят да внесат дължимото по ипотеката, а други, чийто доход е твърде висок, няма да се вместят в критериите на плана и ще откажат да изплащат заема си, ако техните съседи бъдат спасени, смята Бойд.

Цените на жилищата в 20 градски района в САЩ са отчели рекорден спад на годишна база от 18% през октомври, продължавайки посоката на движение от януари 2007 г., по данни от индекса S&P/Case-Shiller . Понижението през септември е било 17,4%.

„Най-големият двигател на жилищния пазар доскоро беше спадът в цените на имотите, но сега това е икономическият риск от рухване на пазара на труда и на потребителското доверие,“ казва икономист от First American CoreLogic.

За декември исковете за принудително отнемане на жилища са се покачили със 17% спрямо ноември, показва статистика на RealtyTrac. Общият им брой за годината е достигнал 3,2 млн., като в тях се включват по няколко иска срещу някои от засегнатите 2,3 млн. имота.

Най-засегнатият щат е Невада, където 7,3% от жилищни единици са в някакъв етап на просрочие. Собствениците на общо 77 693 са получили известие за отнемане на имота, което е повече от два пъти по-високо от броя за 2007 г. и е шесткратно покачване от 2006 г. насам

Флорида е вторият най-тежко засегнат щат, където 4,5% от жилищните единици са с необслужвани ипотеки. Сред десетте щата с най-високо ниво на просрочени ипотеки попадат още Калифорния, Колорадо, Мичиган, Охайо, Джорджия, Илинойс и Ню Джърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още