IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсят вариант за евтини жилища с хартиени къщи

Швейцарска компания е разработила съвместно с германски университет сглобяеми хартиени къщи

13:55 | 14.01.09 г.
Търсят вариант за евтини жилища с хартиени къщи

Ново изобретение скоро може да промени облика на гетата, които са еднакви из цял свят, пише германският вестник Spiegel. Швейцарската компания The Wall AG е разработила съвместно с Bauhaus University в германския град Ваймар сглобяеми къщи, които се правят от хартия.

Т. нар. „универсална световна къща“ (Universal World House) е лека и евтина, като същевременно е достатъчно здрава.

„От самото начало целта ни беше да създадем практични, устойчиви в екологично отношение и, най-важното, евтини жилища за хората, които живеят в гета по цялата Земя“, казва Герд Ниймьолер, който е разработил целулозния материал, от който се правят къщите.

Ниймьолер е съосновател на The Wall, която притежава патента за материала за строителство на миникъщите. Той очаква такива къщи да се произвеждат в страни, в които има нужда от тях. Очаква се цената за къща с площ 36 кв. м да не надвишава 5 хил. долара.

Материалът за строителството на къщите копира шуплестата структура, използвана в производството на самолети и други продукти, за които важни фактори са теглото и здравината. Вместо алуминий или други сплави обаче Ниймьолер използва просмукана със смола хартия, която е обработена в тънки и леки, но здрави, панели. Материалът е също отличен изолатор и е гъвкав, което го прави подходящ за строителство в земетръсни зони.

Бизнес моделът на Ниймьолер предвижда компанията му да доставя суровините и машините за производство на панелите, а производството да се организира на местна почва.

Вече има проявен интерес към хартиените къщи. Един от първите квартали ще бъде построен в Зимбабве в партньорство с германската хуманитарна организация World Vision. Нигерия също е поръчала 2400 хартиени жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още