IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Чехия с 60% спад

Най-значителен спад е регистриран на пазара на офис площи, на който инвестициите са се понижили с 62%, следвани от 18% в сегмента на търговски площи

11:50 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Чехия с 60% спад

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Чехия отбеляза спад от 60% миналата година, като се понижи от 2,65 млрд. евро през 2007 г. до 1,062 млрд. евро, сочи доклад на консултантската компания DTZ.

Най-значителен спад е регистриран на пазара на офис площи, на който инвестициите са паднали с 62%, следвани от 18% в сегмента на търговски площи и 15% при сградите със смесено предназначение.

„Въпреки че инвестиционната активност значително се понижи в сравнение с миналата година, чешкият инвестиционен пазар остава един от най-ликвидните в Централна и Източна Европа“, казва Мартин Кантърс, директор Консултиране и проучвания в DTZ и един от авторите на доклада.

Проучването показва, че инвестиционните обеми са се понижили значително през последното тримесечие на 2008 г. Въпреки това пазарът е бил доста активен през годината. Най-висока активност е имало от страна на германски инвеститори, чийто дял в целия инвестиционен обем е бил 43%. Също активни са били чешките инвеститори с дял от 24%, следвани от британски компании с 12%.

Доходността от най-качествените имоти се е повишила с между 125 и 175 пункта и в момента е на нива от 8% за индустриалните имоти и малко под 7% за офисите и търговските площи. Според DTZ те ще продължат да се покачват през 2009 г., като най-голям ръст се очаква при логистичните площи в резултат на стагнацията в индустриалния сектор.

„Имаме информация за значителен обем чешки капитал, който проучва възможности на вътрешния пазар“, казва Кантърс. „Ние очакваме тяхната активност главно през втората половина на годината. Смятаме, че възможностите за инвеститорите са абсолютно уникални и безпрецедентни. В резултат на възстановяването на пазара очакваме доходността отново да се понижи в началото на 2010 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още