IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират спад от общо 80% в цените на жилищата в Ирландия

Според ирландски икономист през идното десетилетие на жилищния пазар ще има повече съборени сгради, отколкото новопостроени

15:35 | 13.01.09 г.
Прогнозират спад от общо 80% в цените на жилищата в Ирландия

Цените на жилища в Ирландия ще се понижат с общо 80% от върха си до дъното, прогнозира икономистът Морган Кели от университета University College Dublin, цитиран от Irish Times.

Според Кели през следващото десетилетие на жилищния пазар ще има повече съборени сгради, отколкото новопостроени, докато икономиката ще се опитва да се възстанови от колапса на жилищния пазар и появата на, както той казва, „зомби банки“.

„Строителството на жилищни и бизнес имоти, но не и разрушаването, ще се сведе до нула в обозримото бъдеще,“ казва той.

Ниското ниво на образованост сред заетите в строителството, където броят на работниците е около 280 хил., означава, че преквалификацията няма да е моментална.

Възстановяването ще е бавно: „Отне ни 10 години да стигнем до тази ситуация – по всяка вероятност ще ни отнеме още 10 години да излезем от нея.“

Кели приканва икономистите в централната банка и Института за икономически и социални проучвания „да погледат по-отблизо анализите на ирландската икономика и да разберат откъде идва проблемът.“

Кели твърди, че ограниченият размер на ирландския пазар увеличава рисковете от по-големи загуби за ирландските банки в сравнение с американските.

Доклад върху банковата криза на икономиста Патрик Хонохан от Trinity College Dublin сочи, че капиталовото инжектиране в банковия сектор е предпоставка за възстановяване. В тази връзка финансовите регулаторни органи ще трябва да решат кои банки са от системно значение за икономиката - т.е. кои са твърде големи и важни за икономиката, за да бъдат оставени да рухнат и кои са "зомби банки". Последните са банки с отрицателна нетна стойност, но които продължават да функционират благодарение на помощ от държавата.

Мрачните прогнози идват като допълнение към новините за спад от 18% в продажните цени на жилища на вторичния пазар, който според брокерите е най-високият, регистриран някога в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още