IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски предприемачи се отказват от лукса, за да финансират проектите си

Продават се яхти, хотели и самолети, парите отиват за завършване на започнати обекти

14:54 | 13.01.09 г.
Руски предприемачи се отказват от лукса, за да финансират проектите си

Кризата принуждава практически всички големи руски предприемачи да се откажат от излишните харчове, пише Комерсант.

Руската строителна компания Mirax Group например обяви намерението си да продаде свой хотел в Турция. За плановете съобщи турският вестник Sabah миналата седмица, а вчера основният собственик на компанията Сергей Полонски потвърди това решение в блога си.

„Реших да продам хотел Port Royal, яхта и жилище на Лазурния бряг, а всички средства от това да вложа в бъдещо строителство на наши обекти“, заявява Полонски в блога си. Като аргумент за решението си той посочва, че „не е време да се храни чужда икономика“.

Изданието коментира обаче, че към момента Mirax Group изпитва остра нужда от средства, за да завърши започнатите обекти, в това число амбициозния проект кула “Федерация", която попада на територията на планираното московско Сити. Срокът на завършване беше удължен до 2011 г., а компанията води преговори за получаване на кредит за завършване на строителството. Миналата година тя замрази всичките си проекти на ранен етап.

Mirax финализира сделката по покупката на хотела през лятото на 2007 г., като плати за него 340 млн. долара. Днес по оценки на експерти намалението на цената може да възлезе на 65%, пише Комерсант.

Други предприемачи също предприемат съкращения на разходите си. Така например основният акционер на AFI Development Лев Леваев продаде самолета, който ползват топ мениджърите на компанията, за почти 46 млн. долара, съобщи преди дни Комерсант.

„Продажбата на самолета е заради това, че в момента няма остра необходимост от него“, обясняват от пресслужбата на компанията. Средствата от продажбата на самолета ще бъдат използвани за реализацията на текущите проекти в Москва, уточняват от компанията. Към момента тя строи няколко мащабни комплекса в руската столица.

Заради кризата и други предприемачи се отказват от излишния лукс. Така например топ мениджърите на „Главстрой“ са започнали да летят в икономическата класа, а вицепрезидентите на „Системы-Галс“ ще плащат за услугите на личен шофьор от собствения си джоб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още