IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Дубай отчетоха 8% спад през четвъртото тримесечие

Спрямо миналата година ръстът в цените на жилищните имоти е 59%

12:11 | 13.01.09 г.
Цените на жилищата в Дубай отчетоха 8% спад през четвъртото тримесечие

Цените на жилищата в Дубай са се понижили с 8% през четвъртото тримесечие спрямо третото, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

Това е първият спад за тримесечие след легализирането на правото на собственост за чужденци през 2002 г., пише местнияг всекидневник National.

Цените на апартаментите са спаднали с 11%, а цените на вилите са отчели понижение от 3%. Градските къщи обаче са поскъпнали с 1%. Спрямо миналата година ръстът в цените на жилищните имоти е 59%.

През изминалите пет години скокът на цените нa жилищата в Дубай е четирикратен. Сега обаче посоката се обръща предвид това, че много банки понижават коефициентите заем/стойност на имота по ипотеките и стават все по-селективни по отношение на заемателите.

Спадът в стойността на водещи валути също е направил деноминираните в дирхами активи по-скъпи и е обезкуражил някои купувачи, пише Bloomberg.

Много строителни предприемачи в емирството съкращaват работни места и ревизират проектите си. Замразявaнето на някои проекти в изчакване на сигнал, че пазарът е достигнал най-ниското си ниво, също оказва натиск върху цените, се казва в доклада.

През първото тримесечие на 2008 г. цените на жилищата в Дубай са се покачили с 43% спрямо предходните три месеца, с 16% през второто тримесечие и с 5% през третото. В момента цените са на нивото от второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още