IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Купувачите на жилища в Букурещ предлагат с 30% по-малко от офертната цена

Причината се крие в очаквания цените да продължат да падат, както и в опасенията от поевтиняването на леята

11:42 | 13.01.09 г.
Купувачите на жилища в Букурещ предлагат с 30% по-малко от офертната цена

В първите седмици на новата година малкото хора, които проявяват интерес към покупката на апартамент в Букурещ, предлагат още от самото начало на преговорите с 30-50% по-малко от цената, искана от собствениците, споделят брокери на имоти, цитирани от Ziarul Financiar.

Това се случва на фона на почти пълната липса на сделки с имоти заради проблемите на кредитния пазар, както и заради бързото поевтиняване на румънската лея.

„Има хора, които се интересуват от жилища, но те се надяват, че цените ще продължат да падат. Някои от тях пък са допълнително изплашени от поскъпването на еврото. Имахме например тристаен апартамент в престижен район на Букурещ, за който собствениците искаха 150 хил. евро, а първата оферта на клиента беше за 100 хил. евро. Засега обаче не съм чула за реализирани сделки от началото на годината“, казва Елена Усаинчиса, брокер в агенцията за имоти Nick Intermed.

„Когато представлявам купувач, предвид текущите пазарни условия предлагам с 50% по-ниска цена за каквото и да било придобиване. Има много собственици, изправени пред криза с ликвидността, които са принудени да водят преговори. Те, от своя страна, имат една цена за хората, които само питат, и друга за тези, които се интересуват от покупка“, казва Габриел Драгомир, партньор в DPA Estate.

През ноември беше отчетен спад на цените на тристайните апартаменти в румънската столица от 15% от началото на годината, според индекс на изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още