IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад от 5% в цената на британската земеделска земя за последното тримесечие

Като цяло обаче се отчита ценови ръст от 16% за миналата година

13:48 | 12.01.09 г.
Спад от 5% в цената на британската земеделска земя за последното тримесечие

Цената на обработваемата земя във Великобритания е регистрирала ръст през по-голямата част от 2008 г. въпреки кризата, но през четвъртото тримесечие е отбелязала спад от 5%, сочи анализ на агенцията за имоти Knight Frank.

Този спад в цените е най-високият, откакто компанията води статистиката.

Като цяло цените на земеделските земи са отчели ръст от 16% за миналата година, като средната цена е 1185 паунда за декар от 1020 паунда за декар в началото на 2008 г.

Според анализатори от компанията цените са се покачили рязко в началото на миналата година, защото е нямало достатъчно свободна земеделска земя, която да отговори на търсенето на купувачите. Този дисбаланс обаче се е променил заради рязкото намаляване на активните купувачи.

„Заради икономическите проблеми в техните собствени страни притокът на ирландски и скандинавски фермери и инвеститори сериозно намаля въпреки благоприятния валутен курс, а очакваният спад в доходността тази година прави британските фермери по-предпазливи,“ казват от компанията.

Очаква се цените да регистрират още 6% спад, преди да се стабилизират тази година, пише PropertyWeek.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още