IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските олигарси се оттеглят от луксозния пазар на имоти в Лондон

Ще има ли кой да замести една от последните опори на пазара?

13:27 | 12.01.09 г.
Руските олигарси се оттеглят от луксозния пазар на имоти в Лондон

След като допринесоха за бума на пазара на най-скъпите жилища в Лондон, заможните руснаци и други източноевропейци спряха да купуват, защото бяха засегнати от трудните икономически условия в собствената си страна и така премахнаха една от последните опори на пазара на луксозни имоти в британската столица, пише Sunday Times.

„Те буквално бяха пазарът“, казва Андрю Лангтън, председател на агенцията Aylesford, през която минават някои от най-скъпите жилища в Лондон. „Преди около година имаше десетина богати руснаци, които търсиха сделки. След тяхното оттегляне цените на някои от най-добрите имоти паднаха с до 50%. Сега спряха да търсят. Има останали един-двама“.

Лангтон дава за пример украински политик (чието име отказва да уточни), който през септември се отказал от сделка за имот за 80 млн. паунда в Челси поради финансови съображения.

Досега Лангтон и конкурентите му не са чули за източноевропейци, принудени да продават, вероятно защото в повечето случаи имотите в Лондон представляват относително малка част от портфолиото им от активи.

„Засега не сме станали свидетели на панически продажби, но може би и това ще стане след януари“, казва Чарлс Макдауъл, брокер на луксозни имоти.

Най-богатите като Роман Абрамович и Олег Дерипаска бяха особено тежко засегнати от кризата на руската икономика, където основният борсов индекс завърши миналата година със спад от 72% – едно от най-слабите представяния на световните пазари, а рублата поевтиня спрямо еврото и долара (но не и спрямо британския паунд, спрямо който нарасна с 13% през изминалите 12 месеца).

Проучване за предстоящата тазгодишна класация на вестника на най-богатите британци сочи, че най-богатите 1000 души във Великобритания (като деветима от топ 50 са руснаци) регистрират рязко намаление на състоянието си от общо 412,8 млрд. паунда през 2008 до около 200 млрд. паунда. През октомври от Bloomberg пък изчислиха, че 25-те най-богати руснаци са загубили общо 230 млрд. долара.

Днешната ситуация е много различна от тази през 2003 г., когато Абрамович купи футболния отбор Челси за 150 млн. паунда и похарчи 28 млн. паунда за шестетажна класическа къща на Итън Скуеър в Лондон. Някои от най-богатите му съотечественици бързо последваха примера му, като Дерипаска, който се сдоби с къща за 25 млн. паунда на Белгрейв Скуеър следващата година.

Внезапно къща в престижни лондонски квартали като Найтсбридж, Мейфеър, Белгрейвия и Челси стана задължителен атрибут на успешния олигарх.

Водещите британски агенции за имоти пък създадоха отдели с рускоговорящи специалисти, а предприемачи и дизайнери от луксозния сегмент направиха състояние от скъпите вкусове на клиентите.

Кулминацията беше покупката на съпругата на кмета на Москва Юри Лужков Елена Батурина, която брои 50 млн. паунда за най-големия частен дом в Лондон след Бъкингамския дворец миналата година по информация на Daily Mail.

Всичко това вече е история. Не че руснаците напълно се изтеглят, като има отделни случаи на други заможни руснаци, които обаче се пренасочват към наеми вместо покупки, обясняват брокери.

Всичко това е лоша новина за собствениците на скъпи имоти, които са планирали да им намерят богат купувач от Източна Европа, като вече има и случаи на оттегляне на оферти от пазара.

Има признаци, че заради падащите цени и слабия паунд на пазара се появяват и купувачи от еврозоната и Америка. Има и няколко заможни китайци. Дали те ще успеят да заместят щедро харчещите руснаци обаче предстои да видим, завършва статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още