IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследват предполагаема измама за 100 млн. долара в Дубай

На инвеститори в имоти е обещана месечна печалба за период от шест месеца на стойност повече от три пъти по-висока от направената инвестиция

11:37 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват предполагаема измама за 100 млн. долара в Дубай

Полицията е започнала разследване срещу председателя на една от най-големите компании за имоти в Дубай във връзка с предполагаема измамна схема, пише Financial Times.

Десетки недоволни инвеститори твърдят, че компанията ги е измамила с над 100 млн. долара.

Кабир Мулчандани, председател на компанията Dynasty Zarooni, е бил арестуван миналата седмица по повод предполагаемите нарушения.

Поне 10 инвеститори от т. нар. „инвестиционен клуб“ на Dynasty Zarooni, на които са обещавани големи печалби от преференциалния достъп на компанията до сделки с имоти миналата година, са подали жалби срещу Мулчандани. Последният е с индийски произход и е работел заедно със своя дубайски бизнес партньор Хилал Ал Заруни, с когото заедно са основали смесеното дружество Dynasty Zarooni.

Инвеститорите твърдят, че акционерите са внесли такси за участие в схемата от 300 хил. дирхама (около 82 хил. долара) всеки. На тях е била обещана печалба от 1 млн. дирхама (272 хил. долара) на месец, шест месеца по-късно, или 6 млн. дирхама през септември, казват те.

Евентуалната измама е пореден удар върху дубайския пазар с отслабването на пазара на имоти в страната след шест години на възход, пише изданието. Сега доверието на инвеститорите е на рекордно ниски нива, тъй като те са „блокирани“ в неликвиден и падащ пазар, докато предприемачите изпитват значителни финансови трудности.

Над 25 висши мениджъри на компании са били задържани в антикорупционно разследване, свързано с държавни компании. Нито един от тях не е бил осъден, но арестите са се отразили на инвестиционното доверие.

Новината за обвиненията срещу Dynasty Zarooni може да породи притеснения сред другите инвеститори на компанията, която твърди, че притежава портфолио от 21 млрд. дирхама.

И двамата директори на компанията са отрекли да са извършили каквито и да било нарушения.

Адвокатите казват, че над 100 други инвеститори подготвят жалби срещу компанията за нарушения по време на продажбите на различни проекти, в които те участват. Ако жалбите бъдат удовлетворени може да доведат до искане за компенсации от компанията на стойност стотици милиони долари, което може да се разрасне в една от най-големите измами в ОАЕ, пише изданието.

Наскоро International Herald Tribune съобщи за съмнения за мащабна измамна инвестиционна схема с имоти в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още