IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалните инвеститори в имоти планират увеличение на вложенията си

Най-предпочитаната страна е САЩ, е най-предпочитаният град - Вашингтон

11:00 | 12.01.09 г.
Глобалните инвеститори в имоти планират увеличение на вложенията си

Чуждестранните инвеститори в недвижими имоти очакват да похарчат много повече тази година в сравнение с миналата, сочи годишен доклад, който следи интереса на институционалните инвеститори.

Както чуждестранните кредитори, така и дяловите инвеститори, планират да увеличат инвестициите си в глобален мащаб и в САЩ, според проучването сред членове на Асоциацията на чуждестранните инвеститори в имоти (AFIRE).

Кредиторите очакват да увеличат инвестициите си с 54% в глобален мащаб и с 58% в Щатите, докато дяловите инвеститори планират повишение от 40% в световно отношение и 73% в Америка.

САЩ определено са по-привлекателни тази година, дори и след икономическите проблеми от 2008 и въпреки влиянието на глобалната кредитна криза върху бизнес сегмента на имотите, смята главният изпълнителен директор на асоциацията Джим Фетгатер, цитиран от Ройтерс.

Стойността на продажбите на бизнес имоти в САЩ е паднала със 73% до 139,43 млрд. долара през 2008 г. спрямо 2007 г., по данни на компанията за проучвания Real Capital Analytics. Акциите на щатските инвестиционни фондове от типа АДСИЦ са с 62% по-малко от върха си през февруари 2007 г., измерени с индекса MSCI US REIT.

Апетитът на инвеститорите към имоти в САЩ само се е изострил заради трудностите. САЩ остават най-големият пазар на имоти, а за членовете на асоциацията - и най-сигурният, посочва Фетгатер.

„Ако ще бъдете международен инвеститор, ще искате една значителна част от портфолиото ви да бъде на най-големия пазар“, добавя той.

Участниците в проучването смятат Америка за страната, която предлага най-стабилни и сигурни инвестиции в имоти, като 53% я посочват начело в тази категория. Второто място си поделят Германия и Швейцария, всяка с по 11,3% от анкетираните, а на трето заедно са Австралия и Канада с по 4,8%.

В класацията на най-предпочитаните градове начело е Вашингтон, следван от Лондон, Ню Йорк, Токио и Шанхай.

На американския пазар най-предпочитаният миналата година сегмент – офисите, е изместен от многофамилни жилищни сгради. На второ място са офисите, следвани от индустриални площи, търговски площи и хотели. Причината да се насочат към многофамилни сгради е кризата на жилищния пазар, която прави покупката на дом по-трудна или по-малко атрактивна за американците, поради което се очаква, че повече хора ще живеят под наем.

Около 37% от членовете на асоциацията са посочили, че в САЩ ще има най-добро капиталово поскъпване, а Бразилия е втора с 16%. Бразилия измества Китай, която е на трето място. Великобритания напредва до четвърто място от девето, а Индия пада на пето от трето.

В проучването са участвали около 200 членове на базираната във Вашингтон асоциация. Членовете на AFIRE са от 21 държави и държат имоти на обща стойност около 1 трлн. долара, включително 371 млрд. долара в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още