IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съмнения за измамна инвестиционна схема с имоти в Испания за милиони

Инвеститорите получавали обещания за доходност до 800% върху инвестицията си

15:52 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съмнения за измамна инвестиционна схема с имоти в Испания за милиони

63-годишният британски инвеститор Крис Редфорд е един от близо 2 хил. души, които може би са станали жертва на една от най-големите инвестиционни измами в Испания на стойност милиони британски лири, пише International Herald Tribune.

Редфорд видял обява в списание за имоти от компания, наречена Fortuna Estates, която предлагала изгодна инвестиция в земя в южна Испания.

През 2004 г. цените на имотите все още се повишавали и той се заинтересувал. По това време работел в Дубай и не искал да се занимава с управлението на собствен ваканционен имот, затова предложението му се сторило подходящо. През следващите четири години той прехвърлил по сметка на компанията в Кипър общо 250 хил. паунда и започнал да чака печалбата, която и до ден днешен не дошла, пише изданието.

Fortuna е основана през 2002 г. и привличала инвеститори с обещанието за доходност от до 800% върху инвестицията. Според схемата инвеститорите трябвало да купуват земя от компанията в Андалусия с обещанието, че нейната цена ще се увеличи многократно, след като бъдат получени разрешителни за изграждането на жилища, хотели, развлекателни комплекси и други проекти. Компанията не давала ясни обяснения кога се очаква това да стане, но инвеститорите оставали с впечатление, че то може да се случи в рамките на 4-5 години.

Онези, които проявявали интерес, получавали персонален специалист по продажбите, който поддържал постоянна връзка с тях и ги окуражавал да инвестират. „След това организацията поддържала измамата, като оставала във връзка с инвеститорите и ги държала информирани за прогреса и забавянията на проектите, като в много случаи ги убеждавала да инвестират още в нови проекти“, казват от полицията.

След като станало ясно, че инвеститорите няма да получат никакви пари за своята инвестиция, много от тях завели дела срещу компанията и в крайна сметка икономическата полиция започнала разследване. Офисите на Fortuna били затворени, а двама от нейните директори – арестувани. Около 20 други служители в момента се разпитват. По данни на испанската полиция компанията е измамила инвеститори с повече от 65 млн. евро. Със случая се очаква да се заеме и Интерпол.

„Повече съм ядосан на себе си, отколкото заради изгубените пари“, казва Редфорд. „Сега съм пенсионер и те ми трябват. Наскоро жена ми беше съкратена и сега трябва и тя да си търси работа.“

Той е започнал почасова работа, за да подкрепи личния си бюджет и организирал група от над 70 британски инвеститори, които да заведат групов иск срещу испанската компания. Повечето от инвеститорите в групата са загубили между 10 и 30 хил. паунда, но за един от тях се смята, че е загубил 500 хил. паунда.

За някои инвеститори първите признаци, че нещо не е наред, дошли едва през ноември, след като чули, че полицията разследва офисите на компанията.

Отстрани за инвеститорите всичко в компанията изглеждало законно и по правилата. Fortuna имала два офиса в Испания и един в Швейцария, всеки с около 20 души персонал. Тя давала пълни детайли за контакт на сайта си.

„Посетих и двата офиса в Испания и... те изглеждаха като истински офиси. Някои от жертвите са лицензирани счетоводители, които проведоха щателни проверки за Fortuna преди това. Всичко изглеждаше истинско“, казва Редфорд.

Доходността, която компанията обещавала обаче, била прекалено висока, за да бъде истина, дори и според стандартите на испанския пазар на имоти, който преживяваше истински бум през първата половина на десетилетието, пише изданието.

Испания се е превърнала в благоприятна среда за различни видове финансови и инвестиционни измами, при които инвеститорите, много от тях британци, биват търсени от непознати брокери по телефона и получават предложения за продажба на акции, земя, имоти или друг вид активи. „Използват Испания, тъй като полицията не прави нищо за това, докато то не засяга местни жители“, казва един източник, запознат с измамните схеми.

Разследването на Fortuna е кулминацията на операция, провеждана от специални части и експерти на прокуратурата срещу редица корупционни схеми.

От британския финансов регулатор FSA предупреждават да не се купуват акции от непознати хора, които звънят по телефона без предупреждение, както и да се проучва дали подобни компании са оторизирани за дейността, която твърдят, че извършват. Инвеститорите се предупреждават специално да са внимателни при предложения, които обещават прекалено висока доходност.

Смята се, че около 30 хил. души във Великобритания стават жертва на подобни измами на обща стойност 300 млн. паунда всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още