IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Старото пристанище на Антверпен става модерна жилищна зона

В белгийския град става все по-модерно да се превръщат изоставени складови или индустриални площи в луксозни жилища

17:09 | 09.01.09 г.
Старото пристанище на Антверпен става модерна жилищна зона

В белгийския град Антверпен става все по-модерно да се превръщат изоставени складови или индустриални площи в района на старото пристанище в луксозни жилища. По думите на живеещия тук архитект Уилем Ян Нойтелингс пред International Herald Tribune районът става привлекателно място за инвестиции в жилищни имоти.

Така например неотдавна тук е бил обявен за продажба лофт*, разположен в горната част на старо зърнохранилище. Офертната цена на апартамента с площ 289 кв. м е 1,34 млн. евро, или 4635 евро за кв. м. Това е висока цена за Антверпен, където през последните месеци квадратният метър в апартаментите в престижните райони на града се продава за около 3000 евро.

Заради интереса към района офиси тук вече отварят и агенции за имоти. Тенденцията с реновирането започна преди пет-шест години, обясняват от една от тях. Тогава обаче районът не бил толкова популярен и много от имотите са били продадени на млади хора, които са можели да си ги позволят и да ги ремонтират. Според един от брокерите много от тези апартаменти, проектирани и обзаведени по особено артистичен начин, сега са едни от най-интересните имоти, които е виждал в града.

„Преди десет години тук нямаше нищо. Беше изоставено и хората избягваха района“, казва Нойтелингс.

Сега тук са планирани няколко мащабни строителни проекта. Апартаментът на Нойтелингс гледа към строителната площадка на градски музей, който е централен момент от проекта за обновяване на района. Строителството му ще възлезе на 18 млн. евро. Очаква се музеят, с височина колкото 20-етажна сграда, да се превърне в символ на инвестициите на града в района.

Има и други проекти в процес на строителство, като комплекс на север от музея с шест 16-етажни кули със смесено предназначение, първите от които трябва да отворят следващата година.

Общата площ на старото пристанище на Антверпен, който е вторият по големина пристанищен град в Европа след Ротердам, е около 172 хектара. Основните предимства на района са близостта до историческия център на града и красивата изглед към залива.

*Лофт – преобразувани в жилище складови или индустриални площи. В последните години на различни места по света подобен тип жилища постигнаха статут на елитни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още