IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижените цени на имотите в Лондон привличат чужди инвеститори

Чуждестранните купувачи се възползват от слабия паунд и могат да постигна намаления от 35 до 50% в цените на имотите на Острова

13:18 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Понижените цени на имотите в Лондон привличат чужди инвеститори

Чуждестранни инвеститори, възползващи се от понижените цени и слабия паунд, буквално наводняват пазара на имоти в Лондон, пише FT.

Цените на жилищата са спаднали с 15% за средностатистическия британски купувач от своя връх преди 18 месеца, сочат данни на консултантската компания Savills. Въпреки това чуждестранните купувачи се възползват от слабия паунд и могат да постигна намаления от 35 до 50%.

За купувачите, финансиращи инвестицията в евро, ефективният спад на цените е 35%. Тези, използващи щатски, сингапурски и тайвански долари, имат дори още по-голяма покупателна способност, докато инвеститорите с японски йени могат да купят имоти във Великобритания на цени до 50% по-ниски.

По данни на брокерите на Savills броят на запитванията от страна на чуждестранни купувачи се е увеличил значително. Търсенето се очаква да се засили още повече след понижението на лихвите на Острова от 50 базисни пункта. Понижението е довело почти до моментален скок в броя на международните запитвания, казват от компанията.

В някои от офисите на Savills регистрират ръст от 70% в броя на запитванията от декември насам, главно от страна на френски и италиански инвеститори.

Чуждестранните инвеститори са играли важна роля при предишни възстановявания на пазара на имоти в централен Лондон, където повечето от тях се насочват, казват от компанията. Според статистика на компанията инвеститорите от близкия Изток са били най-активни в средата на 70-те години на миналия век, американските – в началото на 80-те, а тези от Азия, най-вече Хонконг, Сингапур и Малайзия – в началото на 90-те години. Дори и в годините на бума чуждестранните инвеститори са съставлявали между една пета и една четвърт от всички купувачи в най-високия сегмент от пазара в централен Лондон.

По думите на Лиъм Бейли от Knight Frank американците и европейците са станали все по-активни, въпреки че огледите все още не са довели до продажби.

Къща с цена от 8 млн. паунда би излязла на купувача си 11,1 млн. евро в края на 2007 г., а сега може да се купи за 7,25 млн. евро, което е спад от 34,7% - двойно повече от спада на цените на жилищата за британските купувачи. Същата къща би струвала 16,3 млн. долара в края на декември 2007 г., но можеше да се купи за по-малко от 9,8 млн. долара в края на миналата година, което е спад в цената от 39,6%.

Най-големият ефект от промяната във валутните курсове е бил за свръхлуксозните жилища на стойност над 10 млн. паунда, казва Бейли.

Според Knight Frank броят на запитванията за такива жилища през декември е бил с 59,5% по-висок в сравнение с година по-рано, като международните инвеститори са представлявали 76% от общия брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още