IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният пазар на имоти в Централна Европа се сви наполовина

През 2008 г. инвестиционният пазар на имоти в Полша, Унгария, Чехия и Словакия възлиза на общо 3 млрд. евро

10:34 | 09.01.09 г.
Инвестиционният пазар на имоти в Централна Европа се сви наполовина

Инвестиционният пазар на имоти в Централна Европа през 2008 г. намалява до общо 3 млрд. евро, което е около 50% от средната стойност за последните няколко години, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Данните покриват четирите държави от Вишеградската група: Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

Полша постига най-добри резултати, като в страната е имало инвестиционни сделки с имоти на стойност 1,75 млрд. евро, което формира над половината от общия инвестиционен обем в региона. В сравнение с предишни години обемът на транзакциите е по-нисък с 42% от този през 2007 и с 66% от 2006. „Въпреки това инвестициите остават по-добри от направените през 2004 г.“, посочват от компанията.

В Унгария инвестиционният пазар на имоти се свива до 407 млн. евро през 2008 г. Това е рязък контраст с рекордното ниво от 2007 г. в размер на 1,9 млрд. евро.

В Словакия обемът пада до 119 млн. евро, с 60% по-малко от общата стойност за предходната година.

Общите инвестиции в Чехия възлизат на около 850 млн. евро в трите основни бизнес сектора (офиси, търговски и индустриални площи) през 2008 г. На годишна база спадът на инвестиционният обем е приблизително 63%. Близо 90% от инвестициите са направени преди краха на Lehman Brothers и последвалото оттегляне на много германски фондове от отворен тип през последното тримесечие на годината.

Като цяло в региона инвеститорите предпочитат офис сегмента, който отбелязва ръст на пазарния дял от 43% през 2007 г. до 64% през 2008 г. За същия период делът на търговските площи намалява от 48% до 23%.

Чарлс Тейлър, директор „Капиталови пазари“ в C&W в Будапеща, прогнозира умерено завръщане на капитал в сектора на имотите в Централна Европа през 2009 г.

„Преоценяването на имотите в региона се ускорява и веднага щом собствениците приемат реалността на пазара, ще се появят атрактивни възможности за покупки за първокачествени активи“, казва той, цитиран от PropertyEU.

„Очевидно икономическите условия са по-трудни, отколкото регионът беше свикнал, но Централна Европа като цяло все още се очаква да се справи по-добре от Западна. Очакваме подобрен апетит за инвестиции в региона по-късно тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още