IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Пазарът на имоти няма да се възстанови, докато доминират спекуланти

Голяма част от жилищата, закупени от спекуланти, вероятно ще се върнат на пазара, когато цените тръгнат нагоре

17:00 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: Пазарът на имоти няма да се възстанови, докато доминират спекуланти

Жилищният пазар в САЩ не дава признаци за възстановяване, защото по-голямата част от ръста на продажбите се дължи на спекуланти, пише Bloomberg.

Въпреки че сделките намаляват инвентара от непродадени имоти, повечето от тези, които са закупени от спекуланти, вероятно ще се върнат на пазара, когато цените отново тръгнат нагоре, което ще попречи на всяко възстановяване, смятат икономистът и нобелов лауреат Джоузеф Щиглиц и професорът от университета в Йейл Робърт Шилер.

„Създаваме сенчест инвентар от жилища, които ще се върнат на пазара веднага щом икономиката и жилищният сектор започнат да се подобряват“, обяснява Стиглиц. „Ако това се случи, е възможно да видим двоен спад в жилищната рецесия“.

Към края на третото тримесечие банките притежаваха отнети жилища в САЩ на рекордната стойност от 11,5 млрд. долара, по данни на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC). Средно по 3100 процеса за принудително отнемане на имоти е имало на ден в страната през ноември, според RealtyTrac. Това е три пъти повече от средната стойност от 1000 на ден през 1933 г. - най-лошата година от Голямата депресия.

Отнетите от кредиторите имоти предоставят възможности за инвеститори, които обикновено купуват жилища на търгове и ги отдават под наем, докато цените се повишат и могат да ги продадат.

„Пазарът не е в силни ръце, има хора, които купуват с цел препродажба“, казва Шилер, който е участвал в създаването на индексите за пазара на имоти в Щатите S&P/Case Shiller. „Тези спекуланти предпазват пазара от срив сега и когато излязат, е възможен нов спад“.

Според Щиглиц цените на имотите в САЩ и сделките с тях може да започнат да се стабилизират през 2010 г. Влошаване на икономиката и нарастване на спекулацията ще отложат допълнително възстановяването, казва той.

През ноември на американския пазар е имало 4,2 млн. жилища, което е спад спрямо рекордната стойност за всички времена от 4,6 млн. през юли, сочат данни на националната асоциация на брокерите на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още