IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Гърция удържа на рецесията?

За разлика от Испания, България и някои части на САЩ, където строителният бум доведе до свръхпредлагане, Гърция се радва на стабилен ръст на популярност, смятат някои представители на пазара

15:11 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Гърция удържа на рецесията?

Тази година ще бъде характеризирана от сътресения на световните финансови пазари. Предвид рекордните понижения на лихвените нива от страна на банките и със спада на фондовите пазари традиционните международни пазари на имоти като Гърция продължават да бъдат популярни сред инвеститорите. Това е мнението на Робин Барасфорд, управляващ директор на компанията за имоти Halcyon Hills.

За разлика от Испания, България и някои части на САЩ, където строителният бум доведе до свръхпредлагане, Гърция се радва на стабилен ръст на популярност, подкрепен от стриктни градоустройствени регулации, които не позволяват да се стигне до презастрояване, както и от правителствени инициативи, насочени към промотиране на Гърция като качествена туристическа дестинация, смята той.

От друга страна, гръцките медии съобщават, че секторът на имоти в Гърция се намира в тежко състояние, застрашавайки развитието на цялата икономика. Някои източници посочват, че на пазара в момента има до 200 хил. непродадени жилища, а продажбите на имоти миналата година са се понижили с 50%.

Официалната статистика сочи, че строителната активност в южната ни съседка  е паднала с 15% за първите девет месеца на 2008 г. на годишна база, което още повече засилва натиска върху икономиката.

В съобщение на Halcyon Hills обаче Барасфорд изразява мнение, че инвеститорите, които са изгубили доверие към фондовите пазари, се обръщат към имотите, които представляват една от най-старите и сигурни форми на инвестиция.

Специално Гърция, и по-конкретно сегментът на луксозните имоти, може да се определи като един от добрите инвестиционни избори, защото страната е установена туристическа дестинация, интересът към която непрекъснато се увеличава, а в някои региони на пазара на имоти предлагането все още е ниско, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още