IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на отнетите жилища в Лос Анджелис с 69% ръст за година

Слабата икономика ще доведе до увеличение на отнетите жилища на собственици, които не могат да обслужват ипотеките си

13:00 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на отнетите жилища в Лос Анджелис с 69% ръст за година

Броят на принудително отнетите жилища в Лос Анджелис и Маями през последното тримесечие се е понижил на тримесечна база, но е нараснал в сравнение със същия период на миналата година. Това сочи информация на компанията за проучвания на пазара на имоти PropertyShark, цитирана от Ройтерс. От компанията предупреждават, че слабата икономика ще доведе до увеличаване на отнетите жилища на собственици, които вече не могат да обслужват ипотеките си.

Броят на насрочените търгове за ипотекирани имоти в Лос Анджелис през последното тримесечие на 2008 г. се е повишил с 69% до 11 232 жилища в сравнение със същия период на 2008 г. В Маями увеличението е 18%, а броят е достигнал 2 290.

„Това, което виждаме е, че хората губят жилищата си и затова мисля, че все още имаме дълъг път да извървим“, казва изпълнителният директор на PropertyShark Бил Станифорд.

Понижението на броя на отнетите от банките жилища в сравнение с третото тримесечие в Лос Анджелис е 29% и 10% в Маями. То се дължи главно на сезонни фактори, тъй като бизнес активността през ноември и празниците се е понижила, а правителствената политика е била отклонена от президентските избори.

Според Станифорд годишният ръст е по-съществен показател от тримесечното понижение.

„Пораженията от рисковото кредитиране вече бяха налице и до голяма степен те породиха тази инерция на лоши икономически показатели“, казва той. „Мисля, че си проправихме пътя през отнеманията заради рисково кредитиране. Сега говорим за икономическа слабост.“

Броят на отнетите жилища е отчел годишен ръст и в Ню Йорк, където е нараснал с 25%.

Понижение от 12% е регистрирано в Сиатъл – сигнал, че пазарът там се стабилизира. Въпреки че цените в Сиатъл няма да се възстановят заради ограничените условия за кредитиране, които затрудняват потенциалните купувачи да получат ипотеки, те няма и да се понижат повече, смята Станифорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още