IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скоро ипотечните кредитори на Острова може да дължат пари на длъжниците

Хиляди кредитополучатели с лихви под основния лихвен процент, поне на теория, ще трябва да получават пари от кредиторите

12:27 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Скоро ипотечните кредитори на Острова може да дължат пари на длъжниците

Повечето от британските собственици на жилища никога не са и мечтали, че може да им бъде плащано, за да ползват ипотечни заеми, но с плановете на Английската централна банка да намали лихвените нива до исторически минимум, кредиторите на Острова може да бъдат изправени пред ситуация да се справят с нулеви лихвени проценти, пише Guardian.

Ако се сбъднат очакванията на множество анализатори, че централната банка ще намали лихвените нива с цял процентен пункт до 1%, онези, които имат ипотеки с лихви, фиксирани на 1 пункт под основната лихва, може да се окаже, че няма да плащат никакви лихви. Няколкото хиляди кредитополучатели, които са изтеглили кредити от Cheltenham & Gloucester (C&G), част от Lloyds TSB, през 2007 г. с лихви от 1,01 пункта под основния лихвен процент, поне на теория, ще трябва да получават пари от кредиторите, пише изданието.

Въпреки че C&G не поставя ограничения за размера на лихвата на своите продукти, от компанията казват, че няма да позволят нивата да се понижат под 0%.

От британския финансов регулатор FSA са предупредили кредиторите да спазват коректно своите споразумения с кредитополучателите в условията на понижаващи се лихвени нива. По думите на Рей Баулгър от ипотечния брокер John Charcol позицията на регулатора относно продуктите на C&G ще бъде тест за целия пазар, който може да има отношение към хиляди длъжници със заеми с лихви под основния лихвен процент.

„Ние изискваме от компаниите да изготвят ясни и недвусмислени условия за клиентите“, казва говорител на FSA. До края на другата седмица Lloyds се очаква да придобие HBOS и от своя страна да стане 44% собственост на данъкоплатците, пише изданието.

Новите лихвени нива са предизвикателство за вече затруднения банков сектор, отнемайки от печалбата, която банките могат да генерират от разликата между лихвите по депозитите, изплащани на клиентите, и доходността, която добиват от инвестирания капитал.

Дилемата C&G е едва първата от редицата трудни решения, които очакват собствениците на депозити, потребителите и регулаторите. С приближаването на централната банка до положение на нулеви лихвени нива границите между паричната и фискалната политика, и ролята на централната банка и финансовото министерство се размиват.

Ако централната банка реши, според очакванията, да увеличи обема на парите в обращение, е много вероятно да изложи на риск голяма сума пари на данъкоплатците, а това изисква одобрението на финансовия министър Алистър Дарлинг.

В САЩ, където Фед намали разходите за кредитиране до безпрецедентните 0-0,25%, председателят на Фед Бен Бернанке харчи милиарди долари обществени средства, за да купува нежелани корпоративни облигации, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още