IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски строители с промоционални оферти за имоти без комунални сметки

Това е един от редицата „подкупи“, които отчаяните строителни предприемачи ще предлагат на купувачите тази година

14:33 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британски строители с промоционални оферти за имоти без комунални сметки

Купувачите на имоти във Великобритания вече получават оферти за покупка на имоти, за които не трябва да плащат сметки за газ, електричество и вода в продължение на 18 месеца, пише Guardian.

Това изглежда, че ще бъде първият вид от много „подкупи“, които отчаяните строителни предприемачи ще предлагат на купувачите тази година.

От компанията Barratt Homes предлагат на купувачите да покриват техните режийни разходи, както и някои данъци до лятото на 2010 г.

Средните разходи на домакинство за газ и електричество са 1293 паунда на година, сочи статистиката. Въпреки това по-добрата изолация и новото строителство могат да намалят тази сума значително. Средният размер на разходите за вода е 330 паунда на година.

„Плащането на режийните разходи е една от най-големите променливи в средствата, с които домакинствата разполагат“, казва Джеймс Пойнър, директор Продажби в компанията. „Когато цените за газ и електричество са толкова високи както в момента, всички изпитват затруднение“.с

В същото време подразделението за жилищни имоти на групата Notting Hill Housing Group предлага някои от своите апартаменти в затворен комплекс в северен Лондон обзаведени с легла, дивани, гардероби, маси, столове и други мебели.

През септември компанията Persimmon също беше предложила да плаща част от сметките на своите купувачи, а през лятото друга строителна група от Девън пък беше включила безплатен автомобил към всеки закупен апартамент.

През ноември компанията Fivewalk Homes, специализирана в развитието на луксозни имоти, предлагаше безплатен Астон Мартин на купувачите на нейни имоти на стойност 1,25 млн. паунда. До днес обаче никой не се е възползвал от офертата, пише изданието. „Офертата все още е валидна и сме готови да предложим еквивалента в пари в брой като отстъпка от цената, ако някой предпочита“, казват от компанията.

Според Nationwide такива оферти са били правени и други години, когато цените са се понижили с 16%, а с очакваните следващи спадове в цените анализаторите очакват, че предприемачите ще предлагат все по-креативни оферти.

„Очевидно това е много предизвикателен период за предприемачите и те се опитват да задържат или да увеличат своя пазарен дял от това, което е останало от пазара“, казва Стив Търнър от Федерацията на жилищните строители.

Според официални данни броят на новите жилища, които ще бъдат построени във Великобритания тази година, ще се понижи до под 80 хил. Ако тези мрачни прогнози се сбъднат, 2009 г. ще бъде една от най-тежките за жилищната индустрия през последния век и това ще утежни още повече кризата на жилищния пазар в страната, пише изданието.

Различни индивидуални собственици по света, които искат да продадат своите имоти, също предприемат алтернативни подходи. Наскоро някои предприемачи в Турция също обявиха редица преференциални кампании за стимулиране на продажбите. Строителите в Индия пък “подкупват” купувачите със злато и коли.

Около Коледа у нас също се появиха оферти за различни бонуси при покупката на апартамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 07.01.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още