IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай въвежда АДСИЦ-ове в подкрепа на пазара на имоти

АДСИЦ-овете могат да провокират вниманието на местни и чуждестранни инвеститори и да привлекат милиарди долари допълнителен капитал към сектора в страната

13:22 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай въвежда АДСИЦ-ове в подкрепа на пазара на имоти

Китайски високопоставени източници са обявили вчера, че правителството подготвя „дългоочакван план“ за въвеждането на инвестиционни тръстове за имоти REITs (от англ. real estate investment trusts, подобни на нашите фондове от типа АДСИЦ - бел. ред.), чрез които строителните предприемачи ще могат да привличат свеж инвестиционен капитал, пише FT.

От правителството са казали, че банковите регулатори работят върху план за въвеждането на китайски вариант на АДСИЦ, за да стимулират забавящия се пазар на имоти в Китай, което е част от по-мащабен план за подкрепа на икономиката на страната.

Публичните тръстове за имоти теоретично предлагат на инвеститорите стабилна доходност и шанс да се възползват от повишението на цената на акциите, но в момента такива в Китай не могат да бъдат създавани, докато не бъдат одобрени специални законодателни критерии за тяхната структура, данъчен модел и други регулации, пише изданието.

В зависимост от структурата АДСИЦ-овете могат да спечелят вниманието на местни индивидуални или институционални инвеститори, както и потенциални чуждестранни инвеститори и да привлекат милиарди долари допълнителен капитал към сектора в страната.

„Здравословният ръст на сектора на имоти е много важен за здравословния ръст на икономиката, за стимулиране на потреблението и подобряване на живота на хората“, казват източници от Централната банка на Китай.

Забавянето на инвестициите в имотите е засегнало и съпътстващите индустрии като стоманения сектор. Въвеждането на АДСИЦ-ове ще помогне на строителните предприемачи, които изпитват ограниченията за финансиране, тъй като ще им предостави алтернатива на банковото финансиране.

От китайския Кабинет са казали, че обмислят стартирането на пилотен проект по създаването на първите тръстове за имоти, но не са уточнили кога се очаква това да започне.

По думите на Ерик Уонг, анализатор в UBS в Хонгконг, китайското правителство може да приеме сравнително бързи мерки в това отношение, но стимулирането на пазара на имоти може да се окаже, че не е толкова лесно, въпреки че от правителството осъзнават ролята на сектора за цялата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още