IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват до 22% спад на цените на офис имотите в Холандия

Търговските площи в страната може да поевтинеят с до 10%, но тези на най-престижните места ще реализират по-умерени понижения

12:52 | 07.01.09 г.
Очакват до 22% спад на цените на офис имотите в Холандия

Цените на офис имотите в Холандия вероятно ще загубят до 22% от върха си през 2008 г. заради кредитната криза, но може да се стабилизират по-късно през 2009 г., смятат от холандската агенция за имоти DTZ Zadelhoff.

„Цените на офис имотите може да паднат с между 12 и 22% от върха си през 2008“, е заявил главният изпълнителен директор на консултантската компания Куно ван Стийнховен, цитиран от Ройтерс.

Първоначалната доходност, т.е. съотношението между годишните наеми и цената на покупката, се очаква да нарасне до около 6,5% за офисите на топ локации от около 5,5% в средата на 2008 г., посочва той. „Това означава, че купувачите са склонни платят сума равна на около 15 пъти годишния наем спрямо 18 пъти преди време за топ локациите“.

Цените на търговските площи в страната може да паднат с до 10%, но тези на най-престижните места като в молове в централните градски части ще реализират по-умерени понижения или ще останат без изменение заради недостиг на предлагането, обяснява партньорът в компанията Франс ван Тоор.

Цените, които се плащат за супермаркети, може да паднат до 14 пъти годишния наем от 16 пъти в средата на миналата година, посочват още от компанията.

Ако лихвеният процент бъде понижен тази година, това може да нормализира условията за финансиране през втората половина на годината и да стабилизира цените на имотите, смятат експертите.

DTZ Zadelhoff, в която е партньор листнатата на борсата в Лондон DTZ, очаква стойността на сделките с бизнес имоти в Холандия да достигне между 4 млрд. и 5 млрд. евро през 2009, което е по-малко от очакваните 6 млрд. за 2008 г. и върха от 11,5 млрд. през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още