IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Капитал от 50 млрд. евро чака подходящи бизнес имоти за инвестиция в Европа

През 2009 пазарът ще започне да се прояснява и някои възможности ще са твърде добри, за да бъдат пропуснати

11:41 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Капитал от 50 млрд. евро чака подходящи бизнес имоти за инвестиция в Европа

Инвеститори с над 50 млрд. капитал ще търсят подходящи бизнес имоти за придобиване в Европа тази година, сочи проучване на консултантската комапния Jones Lang LaSalle (JLL).

Въпреки че някои от оценките за този капитал може да са преувеличени, има дълъг списък от инвеститори, които изчакват удобния момент за придобиване на активи в затруднено положение (distressed assets). Потенциалните инвеститори включват институции и компании за управление на активи, опортюнистични фондове, някои германски фондове от отворен тип и др.

„Нямаме съмнение, че оперативните условия през 2009 г. ще бъдат най-предизвикателните, с които много участници на пазара някога са се сблъсквали, но за онези, които планират в средносрочен аспект и които имат достъп до капитал, смятаме, че 2009 г. ще бъде годината, когато пазарът ще започне да се прояснява и някои възможности ще бъдат прекалено добри, за да бъдат пропуснати“, казва Тони Хоръл, оглавяващ „Европейски капиталови пазари“ в JLL.

Дълговото финансиране ще остане ограничено и тази година.

„Ние очакваме, че ще отнеме между три и пет години за банките да поправят своите баланси, а те ще започнат да разглеждат този проблем едва през 2009 г.“, коментира Хоръл. „Най-вероятно те ще бъдат свръхпредпазливи и консервативни по отношение на експозицията си към пазара на имоти и свръхизбирателни при критериите си за кредитиране.“

Стойността на имотите в Европа е отбелязала до 40% спад на някои пазари в сравнение с пика си от 2007 г., а със сигурност ще има и още ерозия в стойността през 2009 г., казват анализаторите. Според тях за някои ще бъде по-добре да продадат сега, при положение че пазарите ще отбележат допълнителен спад. През последното тримесечие на 2008 г. някои пазари на континента са отчели увеличение на доходността от над 200 базисни пункта, докато други тепърва ще регистрират корекции от над 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още