IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всеки десети магазин на Острова се очаква да бъде затворен до февруари

Нивото на незаетост при магазините може да достигне 15% до края на годината

17:58 | 06.01.09 г.
Всеки десети магазин на Острова се очаква да бъде затворен до февруари

Един от всеки десет магазина във Великобритания вероятно ще бъде затворен до февруари, сочи проучване на Experian, цитирано от Daily Mail.

Според прогнозата на компанията нивото на незаетост при магазините ще достигне до края на 2009 г. най-високото равнище, отчитано някога на Острова.

Все повече търговски вериги стават жертва на високи разходи и спад в потребителското търсене, а най-сериозно засегнати от това ще са малките градове, които след изчезването на големите търговски вериги и самостоятелните търговци може да се превърнат в „призрачни градове“.

Закриването на магазините ще доведе до масово освобождаване на работна ръка, като някои анализатори прогнозират, че 135 хил. служители в търговските обекти може да останат без работа.

Очаква се веригата Marks & Spencer да обяви съкращаването на близо хиляда работни места в магазините си и стотици позиции от главния си офис.

Вчера затвориха врати последните 870 магазина от веригата Woolworths, а веригата за детски облекла Adams затвори тази седмица 111 обекта, в които са работили 850 души.

По данни на Experian делът на свободните магазини по търговските улици и в моловете се очаква да се увеличи от 7% през декември на 10% през февруари и до 15% до края на годината.

Според анализатор от компанията това ще има „пагубен ефект“ върху работата и прехраната на хората. „Великобритания е нация на търговците на дребно и секторът на търговията е един от най-големите работодатели в страната.“

От PricewaterhouseCoopers също предупреждават, че търговските улици може да бъдат преобразени завинаги.

„Въпросът е кой ще заеме празните обекти? Преди няколко години това бяха кафенетата, но сега няма кой да изпълни тази роля“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още