IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ готвят промени в ипотечното законодателство

Промените ще позволят да бъде опростена част от сумата по ипотечния заем, за да могат собствениците да продължат да обслужват кредита

12:15 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ готвят промени в ипотечното законодателство

Очаква се днес американският Конгрес да приеме законодателни промени, целящи ограничаване на случаите на принудително отнемане на жилища на собственици, които не са в състояние да обслужват ипотеките си, пише Ройтерс.

Промените ще позволят да бъде опростена част от сумата по ипотечния заем, за да могат собствениците да продължат да обслужват кредита и да не не загубят жилището си.

Според изданието новите разпоредби имат шанс да бъдат приети, за разлика от подобни планове миналата пролет, които бяха отхвърлени от Сената. Сега обаче със задълбочаването на жилищната криза и с избора на новия президент на САЩ промените най-вероятно ще бъдат приети, тъй като както Сенатът, така и Камарата на представителите, са готови да подкрепят това предложение, пише изданието.

„Икономическите условия значително се влошиха от миналия път, когато обсъждахме този план“, казва републиканецът и член на Комитета по финансовите услуги към Камарата на представителите Брад Милър. „Докато не спрем принудителните отнемания и понижаващите се цени на жилищата икономиката само ще се влошава.“

Миналия месец от Credit Suisse повишиха прогнозите си за броя на очакваните необслужвани ипотеки до 2012 г. на 8,1 млн. Това представлява увеличение от 25% в сравнение с прогнозите от април.

Докато спадът на жилищния пазар продължава, някои представители от сектора предупреждават, че моментът не е подходящ да се създават дългосрочни правила относно ипотечното кредитиране.

„Кредитните пазари се движат като махало, така че ако приемем, че преди няколко години е имало прекалено много кредити, сега вероятно има прекалено малко кредити“, казва Франсис Крейтън, вицепрезидент на Асоциацията на ипотечните банкери. Според него новите промени ще спрат махалото в „прекалено рестриктивна точка“.

Противниците на промените твърдят, че заплануваните облекчения ще отменят неправомерно ипотечните договори и ще увеличат бъдещите цени на кредитния ресурс. При все това дори тези становища са започнали да отслабват в условията на влошаващата се криза, пише изданието.

„Кризата е толкова тежка, че всяко възможно решение трябва да бъде обсъдено“, казва Джери Хауърд, президент на Националната асоциация на жилищните строители.

Новоизбраният президент Барак Обама също е подкрепил облекченията за жилищните собственици в затруднено положение и е обещал нови инициативи, за да им помогне да запазят жилищата си.

Ипотечните кредитори обаче казват, че опрощаването на част от ипотеките на кредитополучателите ще промени начина, по който те измерват риска. В момента кредиторите знаят, че могат да използват механизма по отнемането на жилището, в случай че собственикът не може да обслужва кредита, но кредиторът не трябва да взима под внимание възможността размерът на вноските, които получава, да бъде намален.

От друга страна, защитниците на правата на потребителите твърдят, че предоставянето на защита при необслужване на ипотеката е логично развитие на сегашното законодателство и е спешно необходимо, за да бъдат ограничени случаите, при които собствениците губят жилището си.

„Продължаващата ерозия на жилищния пазар навярно направи приемането на това предложение неизбежно“, коментира Уейд Хендерсън, оглавяващ Конференцията на лидерите по гражданските права.

Американското правителство предприе редица мерки за спасяване на жилищния и финансовия сектор в САЩ. По информация на AP седем американски банки ще получат още 15 млрд. долара, отпуснати от правителството като част от спасителния план на обща стойност 700 млрд. долара. С новите средства общата стойност, осигурена от правителството за стимулиране на финансовата система, е достигнала 187,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още