IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турски строителни предприемачи борят кризата с гъвкави модели на плащане

Сред тях са схеми с гарантирани периоди на непроменени вноски за заплащане, удължен срок на изплащане, отложено плащане, специални намаления от цените и др.

18:18 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Турски строителни предприемачи борят кризата с гъвкави модели на плащане

Редица строителни предприемачи в Турция са стартирали кампании с преференциални модели на заплащане на жилищата в проектите, което им е позволило да поддържат темповете на продажби почти незасегнати от кризата, пише турското издание Hurriyet.

Сред тези модели са схеми с гарантирани периоди на непроменени вноски за заплащане, удължен срок на изплащане, отложено плащане, специални намаления от цените и др. Такива мерки се определят от някои като „спасителен пояс“ за сектора, които дават възможност строителната активност да продължи, като пазарът не губи своята динамика, пише вестникът.

Изданието дава пример с проект на строителната компания Dumankaya Insaat, която предлага жилища на достъпни цени в свой проект в Истанбул. Тя е успяла да продаде всичките 280 апартамента в продължение на един месец на цени между 39 хил. турски лири (25 хил. долара) и 97 хил. турски лири (63 хил. долара).

Друга компания, Sinpas, пък е предложила дългосрочна схема на изплащане с фиксиран размер на вноската, благодарение на което е продала 70% от своите 2700 жилища в комплекса Bosphorus City.

Teknik Yapi, която реализира проекта Uplife Park в Истанбул, е предложила възможност за закупуване със значително по-ниски лихви. В рамките на три месеца тя е продала 367 жилища от общо 567 в комплекса, пише изданието.

Fi-Yapi пък е предложила план за закупуване на апартамент в своя комплекс Fiyaka Esenheir в истанбулския квартал Есенюрт, при който купувачите заплащат предварително 49 хил. лири, а остатъка изплащат на равни вноски в продължение на 24 месеца. Така тя е продала 110 от общо 832-та апартамента в комплекса за 25 дена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още