IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде ще купуват имоти в чужбина британците тази година?

Очаква се британските купувачи да се насочат към познати дестинации като Франция, Испания и Карибите

10:58 | 05.01.09 г.
Къде ще купуват имоти в чужбина британците тази година?

Забравете Монголия, Виетнам и Албания, що се отнася до покупка на имоти в чужбина тази година. Вероятно повечето британски купувачи ще се насочат към познати предпочитани дестинации като Франция, Испания и Карибите, пише Times. 

Това съвпада с признаците на проблеми на почти всички пазари на имоти в света. „Никой не е застрахован. Шоковите вълни се разпростират и различните икономики са засегнати в различна степен“, казва Ник Барнс, директор на отдела за анализи на чуждестранните пазари в британската агенция за имоти Knight Frank.

Друга опасност за купувачите на апартаменти и къщи на зелено е броят на строителните предприемачи, които фалират. Някои „гарантирани“ схеми за отдаване под наем пък може да се окажат не толкова успешни, предупреждават експерти.

Испания
Според последните официални данни на испанското правителство годишният спад на цените на имотите в страната е само 3%, но това изглежда значително по-малко от реалността. Насищането на пазара с непродадени имоти по крайбрежието нараства всеки ден, като допълнително натиска цените надолу. Въпреки това благодарение на климата и близостта до Острова Испания все още е предпочитана от британските купувачи – по данни на британското външно министерство около 1 млн. британци живеят постоянно в страната. След внимателен избор сега е възможно да се направи изгодна сделка, пише вестникът.

Франция
След години стабилен ръст френския пазар на имоти също обърна тенденцията. От агенцията за имоти Laforêt Immobilier, която има над 870 офиса в страната, изчисляват, че цените са паднали с 10% миналата година, като сегментът между 120 хил. и 250 хил. паунда е най-засегнат. Заради влошаването на икономическите условия повечето анализатори очакват спад от още 8%-10% тази година. Въпреки това някои региони правят изключения. Така например пониженията са по-умерени в Париж и на Лазурния бряг, особено в горния ценови сегмент на пазара.

Алпите
Сега е сезонът на ски имотите и отчасти благодарение на ранните снеговалежи брокерите отчитат изненадващо добри показатели. Въпреки че Швейцария остава популярният избор, особено сред по-заможните купувачи, Австрия набира скорост като по-евтина алтернатива.

Източна Европа
Цените на имотите в региона се повишиха рязко през първата половина на десетилетието. Някои пазари обаче нараснаха твърде много и твърде бързо и цените в Естония и Латвия паднаха с над 20% през изминалите 12 месеца. Свръхзастрояването доведе също до насищане на пазара с имоти по българското Черноморие и ски курорти, като много чуждестранни купувачи се опитват да продадат новопостроените си апартаменти с големи отстъпки.

Пазарите в страни като Словакия, която въведе еврото като официална валута от 1 януари, постигат по-добри резултати, въпреки че има предприемачи, които предлагат отстъпки. Чехия остава „приказка за успеха“ - според Knight Frank цените там са нараснали с 25,1% за година към края на септември, въпреки че подобен ръст изглежда труден за поддържане.

Америка
Сривът на пазара тук е добре документиран, като цените на имотите във Флорида, любима дестинация на британците, загубиха 40% от пиковите си стойности в някои случаи. Според някои експерти пазарът е близо до дъното и лешоядите вече започват да се събират. За чуждестранните купувачи решението за покупка много зависи от валутния курс.

Дубай
Доскоро изглеждаше, че Дубай ще устои на глобалното забавяне, но вече не е така. Пазарът изглежда нестабилен, има признаци на свръхпредлагане, затягане на условията за кредитиране и случаи на отнети имоти заради неизплащане на вноските по ипотеката. Според Colliers цените вероятно са паднали през изминалите три месеца. 

Около милион и половина британци ще търсят имот в чужбина тази година, стана ясно миналия месец от съвместно проучване на Barclays Bank и списание Homes Overseas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още