IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата секна строителния бум в Украйна

В момента активна работа продължава едва по 36 от 186-те сгради, които се изграждат в столицата

12:34 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата секна строителния бум в Украйна

Десетките празни строителни обекти в Киев говорят за края на златна ера на строителен бум, който сега е заместен от редица фалити, десетки хиляди съкращения и просрочени кредити, пише Ройтерс.

Украйна си осигури заем от 16,4 млрд. долара от Международния валутен фонд, но въпреки това изгледите за икономиката на страната са мрачни предвид политическата нестабилност, газовия конфликт с Русия и растящото обществено недоволство.

По думите на Олександър Омелченко, бивш кмет на Киев и настоящ депутат, 40% от строителните обекти са спрели работа. „Властите обаче не разбират, че спирането на проектите, в крайна сметка, е по-скъпо от тяхното завършване“.

В момента активна работа продължава едва по 36 от 186-те сгради, които се изграждат в столицата. Общо 5000 обекта са били спрени в цялата страна.

По времето на бума строителната индустрия в Украйна е предоставяла заетост на 1,5 млн. души, но краят на достъпното кредитиране и резкият спад в курса на националната валута са сложили край на всичко това.

Строителните компании казват, че изгледите за сектора са мрачни и призовават правителството да поеме своята част от вината за кризата.

Оцелелите няма просто да са най-силните, но и онези, които имат инстинкти и опит да оцелеят, казва Микола Толмачов, един от собствениците на една от най-големите компании в Украйна - TMM.

„Никой не очакваше криза от този мащаб. Честно казано, тепърва ще усетим всички последиците, а властите не са предприели мерки, за да облекчат положението“, добавя той.

Според официалната статистика тази година 80 хил. души от строителния сектор са загубили своята работа, като подобен брой съкращения се очакват и догодина.

Икономиката на страната се е свила с 14,4%, а индустриалното производство – с 30% на годишна база през ноември, тъй като търсенето на стомана от външните пазари практически е изчезнало, а хиляди работници са били пратени в неплатен отпуск.

Половината от жилищните и потребителските кредити в страната са деноминирани в долари, което сега прави тяхното изплащане много по-скъпо. Според някои прогнози до 60% от потребителите може да не са в състояние да обслужват кредитите си, което ще доведе до крах на банковата система.

Правителството е взело някои мерки за подпомагане на строителния сектор. Сред тях са забрана за банките за увеличение на лихвите по ипотечните кредити и за принудително отнемане на имота при неплащане на ипотеките. Сред предложените за в бъдеще мерки са помощ за купувачите при първоначалната вноска и данъчни облекчения за инвеститорите.

Друго предложение предвижда централната банка на страната да продава на търговските банки 200 млн. долара годишно при изгоден обменен курс, за да им помогне да покрият лошите си дългове. Банките са коментирали, че това е добра идея, въпреки че тя няма да покрие всички лоши кредити и може да създаде предпоставки за злоупотреби.

Мнозина смятат, че истинската надежда за индустрията е най-големият проект в Украйна – този за Европейското първенство по футбол през 2012 г., на което тя ще бъде домакин заедно с Полша.

Проектът, който вече е станал жертва на скандали по организацията и забавянето на изграждането на стадиони, предвижда строителството на хотели, модернизирането на пътната и железопътната мрежа, както и въздушната инфраструктура.

„Евро 2012 ще бъде главният фактор, който ще окаже влияние върху строителния сектор“, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството на Украйна Васил Кубида. „Очевидно отговорност на правителството е да проведе своята програма за събитието“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още