IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активността по сделките с корпоративни имоти в Европа се придвижва на Изток

България е един от най-активните пазари в региона със сделки за продажба на корпоративни имоти от 222 млн. евро през първата половина на 2008 г.

17:01 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Активността по сделките с корпоративни имоти в Европа се придвижва на Изток

Исторически компаниите в Европа са притежавали по-голямата част от имотите, които използват, в сравнение с тези, които наемат. В последно време обаче, в условията на криза, тази практика е била подложена на внимателен контрол от страна на акционерите, които се стремят да подобрят възвръщаемостта от инвестирания капитал, сочи проучване на Jones Lang LaSalle.

Корпоративните капиталови пазари през последните няколко години показват увеличена активност в цяла Европа. Тя е изключително изразена на пазари като Полша, Русия, Гърция и Италия, където обемът на продажбите на корпоративни активи все повече се увеличава, сочи проучването. С увеличаването на прозрачността на тези пазари активността се очаква още да се увеличи, тъй като те все още могат да предложат значителна доходност.

Въпреки че попадна в категорията пазари с между 1 и 5 сделки, България е един от най-активните пазари в региона по отношение на продажбите на корпоративни имоти през първата половина на годината. У нас са сключени сделки на обща стойност 222 млн. евро. Страната ни е предхождана единствено от Русия със 761 млн. евро. Обемът в Гърция е 201 млн. евро, този в Румъния – 21 млн. евро, в Унгария – 14 млн. евро, в Полша – 85 млн. евро, а в Чехия – 178 млн. евро.

Въпреки това големите и прозрачни пазари като Великобритания, Германия, Франция и Испания все още доминират на картата на корпоративните сделки с имоти. Тези пазари са представлявали над 70% от обема на сделките и над 40% от техния брой през периода. На въпросните четири пазара са сключени сделки за покупко-продажбата на имоти от страна на компании на обща стойност 10,2 млрд. евро.

Най-много сделки през периода са били сключени с търговски площи, които са представлявали около една трета от обема на инвестиционната активност. Това не е изненадващо, тъй като компаниите от сектора на продажбите на дребно, заедно с банките, традиционно са най-големите собственици на имоти. Сделките с търговски площи са били на стойност 3,7 млрд. евро, почти с 1 млрд. евро повече от сделките във финансовия сектор и почти три пъти повече от третия по големина сектор – този на информационните и комуникационните технологии, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още