IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова са се понижили с 8,7% през 2008 г.

Темповете на месечния спад са се забавили малко през декември, когато цените са се понижили с 0,9%, в сравнение с 1,1% през ноември

11:40 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата на Острова са се понижили с 8,7% през 2008 г.

Жилищните цени в Англия и Уелс са се понижили средно с 8,7% през 2008 г., в резултат на което средната цена за жилище е спаднала до 159 900 паунда, сочат данни на консултантската компания Hometrack.

Темповете на месечния спад са се забавили малко през декември, когато цените са се понижили с 0,9%, в сравнение с 1,1% през ноември. Цените са падали последователно в продължение на 15 месеца и са се понижили с 9,3% от началото на кризата през август 2007 г.

Жилищните цени във Великобритания са нараснали тройно през 10-те години преди своя пик в средата на миналата година, но според различни проучвания са спаднали с 15% от тогава, тъй като глобалната финансова криза е довела до пресъхване на ипотечното кредитиране, пише Ройтерс в свой коментар относно проучването.

„Продавачите започнаха годината, до голяма степен без да осъзнават, че американските финансови пазари ще засегнат стойността на имотите им”, казва Ричърд Донъл, директор Проучвания в Hometrack.

„Въпреки това с напредване на годината пълният ефект на финансовия и икономическия спад започна да става по-осезаем и цените на жилищата започнаха да се понижават, като темпото на спад се засили през втората половина на годината.“

Според Донъл рецесията и очакваният ръст на безработицата през 2009 г. ще продължат да подронват доверието и търсенето, което неизбежно ще доведе до още спад в цените през следващите 12 месеца.

Настоящата ситуация на отслабнал жилищен пазар е видна и от още два ключови фактора – времето, необходимо за продажбата на един имот, и постигнатата стойност като дял от офертната цена.

Според проучването средното време за продажба на един имот през декември е било 12 седмици в сравнение с 8,3 седмици година по-рано и шест седмици през април 2007 г.

Делът на крайната продажна цена като пропорция от началната офертна цена е бил 88,6%, в сравнение с 93,5% през декември 2007 г. и 85,7% през април 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още