IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имение от "Гражданинът Кейн" най-скъпата измислена къща

Имотът се нарежда на първо място в класация на домове на измислени герои - от литературата до видеоигрите

12:06 | 24.12.08 г.
Имение от "Гражданинът Кейн" най-скъпата измислена къща

Ксанаду, домът на медийният магнат Чарлс Фостър Кейн във филма „Гражданинът Кейн“ е начело в класация на най-скъпите измислени жилища на списание Forbes. Имотът е по модел на истинско имение в Калифорния, собственост на медийния крал Уилям Рандолф Хърст, което пък е най-скъпата къща за продан в света.

Предполага се, че Ксанаду е построен върху частна планина от 20 хил. т мрамор. Съдържа произведения на изкуството, достатъчни да запълнят 10 музея, както и най-голямата частна зоологическа градина. Въпреки че в самия филм се твърди, че Ксанаду е най-скъпият паметник, построен от човешка ръка от пирамидите насам, от списанието го оценяват по-скромно на 160 млн. долара.

Има няколко правила, съгласно които се избират имотите, които попадат в класацията. Първото е имотът да се ползва преди всичко за жилищни цели (така отпадат например училища или бърлоги на злодеи), като са изключени и замъците. В интерес на разнообразието пък изборът е ограничен до не повече от един-два имота от един „тип“. В противен случай списъкът би включвал предимно английски имения от 19-ти век. В крайна сметка се елиминирани и всякакви обекти, които са твърде неясни.

Така списъкът обхваща цялата гама в сектора на имотите от ергенската квартира на Тони Старк в „Железният човек“ за 50,8 млн. долара до плантацията Тара от „Отнесени от вихъра", която се оценява на 17,2 млн. долара. Източниците също са разнообразни, като варират от видеоигри (имението на Лара Крофт от Tomb Raider за 46,1 млн. долара) до литература (дома на Джей Гетсби във „Великият Гетсби“ за 42,5 млн. долара).

Най-евтиният дом в селекцията е зловеща къща от разказ на Едгар Алън По, която може да се оцени на само 10,6 млн. долара.

Много от имотите съдържат екстри, каквито в реалния живот не съществуват. Бърнс Менър например от „Семейство Симпсън", който струва 127 млн. долара, върви с бездънна яма. Домът на Батман, който се оценява на 105 млн. долара, пък включва достъп до система от пещери с климатичен контрол.

Ето и някои от най-скъпите измислени къщи:

Ксанаду, САЩ, „Гражданинът Кейн“ - 160 млн. долара
Рич Менър, САЩ, „Ричи Рич“ - 135 млн. долара
Бърнс Менър, САЩ - „Семейство Симпсън“ - 127 млн. долара
Пембърли, Англия, „Гордост и предразсъдъци“ - 110 млн. долара
Уейн Менър, САЩ, „Батман“ - 105 млн. долара
Имението Корлеоне, САЩ - „Кръстникът“ - 66,6 млн. долара

В селекцията попадат още къща от играта "Монополи", къщата от сериала „Далас“, къщата на Тони Монтана в „Белязания“, имението от „101 далматинци“ и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още