IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Призовават британското правителство да вземе мерки за изоставените жилища

В момента на Острова има над 762 хил. изоставени жилища, сочи анализ

13:50 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Призовават британското правителство да вземе мерки за изоставените жилища

Британското правителство може да осигури подслон на десетки хиляди семейства, ако вземе мерки и помогне многобройните изоставени жилища в страната да бъдат въведени отново в експлоатация, сочи анализ на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Според анализа в момента има над 762 хил. изоставени жилища на Острова.

Правителствени източници сочат, че броят на домакинствата в списъците на чакащите държавна жилищна помощ е 1,6 млн., докато 72 130 семейства ще прекарат коледните празници в домове за временно настаняване. Според RICS повечето, ако не и всички, от тези семейства могат да бъдат настанени в изоставените жилища, в случай че правителството предприеме подходящите мерки имотите отново да станат обитаеми.

Много жилища остават празни, тъй като са в много лошо състояние, а собствениците не са в състояние или не желаят да инвестират в тяхното реновиране, се казва в анализа. След като веднъж жилищата бъдат изоставени, тяхното състояние може бързо да се влоши, което води до още по-големи разходи, необходими за възстановяването им.

Местните власти в страната имат правото да издават заповеди, с които да осигуряват обитатели и съответна поддръжка на жилища, които стоят празни в продължение на шест или повече месеца. От RICS обаче апелират правителството да създаде благоприятни условия за собствениците на празните жилища да ги възстановят чрез намаляване на ДДС за реновиране и ремонтни дейности от 15% на 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още