IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват недостиг на капитал за търговски проекти в развиващите се пазари

Финансирането ще отива за консервативните пазари в Западна и Централна Европа, прогнозира Александър Ото, изпълнителен директор на германската ECE Projektmanagement

15:46 | 20.12.08 г.
Очакват недостиг на капитал за търговски проекти в развиващите се пазари

Ще има недостиг на капитал за търговски проекти в развиващите се пазари като Русия и Украйна в бъдеще, защото финансирането ще отива за проекти на консервативните пазари в Западна и Централна Европа, прогнозира Александър Ото, изпълнителен директор на германската строително-инвестиционна компания ECE Projektmanagement, в интервю за списание PropertyEU.

„Модните тенденции постоянно се менят. Преди няколко години най-актуални бяха развиващите се пазари. В Русия и Украйна има голямо търсене на западни и луксозни стоки и това доведе до огромен ръст на тези пазари, но заради финансовата криза мисля, че, за съжаление, тази тенденция напълно ще се преобърне. Финансирането ще отива за проекти на консервативните пазари в Западна и Централна Европа. Няма да достига капитал за развиващите са пазари като Русия и Украйна. Разбира се, възможно е да има ниши за някои отделни проекти“, казва той в коментар за бъдещето на сектора на търговските площи в Европа през следващата година.

По думите му всеобщо мнение е, че кредитирането в сектора ще се свие със 75-80% и по-голямата част от него ще отива за съществуващи проекти.

„Като цяло мисля, че ще има връщане към Западна Европа“, обобщава Ото.

Според него засега много от търговските вериги не са почувствали влияние от страна на финансовата криза. „Ще има съществено влияние върху реалната икономика, но мисля, че ще го почувстваме най-силно през следващите 12-18 месеца. Компаниите едва сега започват да спират инвестиционните си програми и да съкращават работни места. Мисля, че ще отнеме известно време, преди да се почувства пълното влияние“, посочва той.

През ноември компанията съобщи, че е отворила стотния си търговски център.

ECE има няколко проекта за изграждането на търговски и офис центрове у нас, сред тях „Сердика Център“ и „Eвропа Парк“ в София и “Черно море Парк” във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още