IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 75 хил. британски семейства ще загубят жилищата си следващата година

Това е ръст от почти 200% в отнетите жилища в сравнение с 2007 г.

17:22 | 19.12.08 г.
До 75 хил. британски семейства ще загубят жилищата си следващата година

Повече от 200 жилища ще бъдат отнемани всеки ден през следващата година във Великобритания, предупредиха от Съвета на ипотечните кредитори в страната (CML).

Жертвите ще са три пъти повече от тазгодишните. Прогнозата подчертава скоростта, с която икономичексата криза засяга финансите на домакинствата, коментира Daily Mail.

Миналата година 26 200 собственици е трябвало да напуснат домовете си заради забавяне на плащания по ипотека. Следващата година този брой се очаква да отбележи ръст от почти 200% до 75 хил.

Вълната от отнемания вероятно ще бъде съпътствана от ръст в разводите и случаите на депресия, както и психически травми при децата. Много от жертвите ще са хора, които са загубили работата си заради рецесията, прогнозират от Съвета.

Предупреждението от Асоциацията за местно управление (LGA), че чакащи за социално жилище може да достигнат пет милиона до 2010 г., предизвика страхове, че много хора ще останат без дом.

Освен високия брой на отнемания още 500 хил. души са с последен шанс да платят ипотеката си, казват от CML.

За първи път от 1964 г. насам вноските за ипотеките на собствениците ще са повече от отпуснатите от кредитните институции нови заеми, като разликата ще е 25 млрд. паунда.

Всеки, на когото му се налага да продаде жилището си, ще срещне големи трудности при намирането на купувачи, казват от Съвета.

Очаква се следващата година да бъдат продадени 700 хил. жилища, което е половината от нивото за 2007 г. През „нормални“ години сделките с имоти са около 1,5 млн.

Прогнозите се помрачават допълнително от това, че една трета от британците нямат спестявания за извънредни случаи, сочи анализ на NS&I, организация към правителството.

Според очакванията на Съвета значителна част от отнеманията следващата година ще засегне инвеститорите, които са купували с цел отдаване под наем.

Около 15% от отнетите имоти, които се предлагат за продажба на търг са апартаменти ново строителство, сочат данни на компанията Essential Information Grouр.

Правителството настоява кредиторите да прибягват до отнемания в краен случай и да приемат други мерки като опрощаване на лихвата по ипотеките до две години. За много хора обаче напускането на дома ще е единственият възможен вариант, защото заемите, които са теглили, не съответстват на тяхната платежоспособност. Около 75% от жертвите на отнемания са ползвали ипотека, която им позволява да вземат заем на стойност до 125% от цената на жилището.

Друго доказателство за сериозността на ситуацията са данните на сайта EasyRoommate.com, които показват трикратен ръст на хората, които отдават имотите си под наем през последните три месеца.

„Очакваме тази стойност да се покачи значително през 2009 г., тъй като хората ще правят всичко възможно за да увеличат доходите си,“ казва Тамара Смит, мениджър „Бизнес развитие“ на сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още