IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът ECDC търси финансиране за два проекта за молове в България

Фондът не е осигурил финансиране за проектите в Бургас и Сливен, които представляват около 16% от нетната стойност на активите му

12:32 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът ECDC търси финансиране за два проекта за молове в България

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC), който реализира няколко проекта за изграждането на търговски центрове в България, съобщи, че в момента няма банково финансиране за завършването на два от тях.

От ECDC съобщават, че за проектите в Бургас и Сливен, които представляват около 16% от нетната стойност на активите му към 30 юни, все още не е осигурено банково финансиране. Стратегията му предвижда тези проекти да бъдат продължени със собствени средства до даден етап, когато компанията се надява, че ще може да „осигури кредитиране на базата на подобрени пазарни условия“.

ECDC има достатъчно капитал, за да осигури разрешително за строеж за Trade Centre Sliven, както и проектиране и разрешително за строеж на Bourgas Retail Park. В момента фондът преговаря с потенциални ключови наематели (хипермаркети, верига магазини за електроника и магазини от типа „направи си сам“) за двата търговски центъра.

От фонда смятат, че след осигуряването на наемателите и разрешителните за строеж, които се очакват през втората половина на 2009 г., компанията ще получи по-лесно банково финансиране.

Наред с тези проекти компанията изгражда и молове в Пловдив  и Русе, както и три проекта в Румъния, за които има осигурено финансиране. Въпреки това финансирането за някои от проектите ще трябва да бъде предоговорено, тъй като е със срок от по-малко от година, казват от фонда.

В момента компанията има седем проекта, както и парични резерви от 30 млн. евро. В резултат от променените пазарни условия тя е забавила преговорите за инвестициите на останалия капитал. „Компанията може да обмисли да предприеме нови преговори с възникването на (подходящи) възможности или подобряване на условията“, съобщават от компанията.

ECDC е листнат на Лондонската борса и се управлява от британската компания Charlemagne Capital, която е собственик и на и фонда European Convergence Property Company PLC (ECPC). Той притежаваше няколко мола в Румъния, както и Мол Велико Търново. Миналата година той продаде всичките си проекти в Румъния, а в момента търси купувач и на търговския център във Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още