IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В какви имоти живеят някои бивши президенти и премиери

Наскоро Джордж Буш купи къща в Далас за над 2 млн. долара, други като бившият японски премиер Юниширо Коидзуми показват повече скромност

11:48 | 19.12.08 г.
В какви имоти живеят някои бивши президенти и премиери

Джордж Буш и съпругата му Лора трябва да напуснат Белия дом през януари, когато встъпва в длъжност новият президент Барак Обама. Наскоро двамата се подготвиха за изнасянето, като си купиха дом в Далас за 2,1 млн. долара. Към имота върви градина, както и отделни жилища за прислугата и охраната, гараж и складово помещение. Руският вестник „Труд“ е събрал информация как стои жилищният въпрос и за други екс президенти и премиери по света.

Бившият японски премиер Юниширо Коидзуми притежава семейно жилище в град Йокосука на 70 км от Токио. Двуетажната сграда е с площ 114 кв. м и е наследство от баща му и от дядо му. В него живее сестрата на Коидзуми, която изпълнява функцията и на негов личен секретар. Самият Коидзуми се появява тук рядко – по празници и отпуски. Основната ценност в дома е грамофон от 50-те години, подарък от Джордж Буш. Самият Коидзуми дори няма автомобил – само електрически скутер, също подарък от Буш. Коидзуми се опасява да не бъде обвинен в корупция, затова се старае да показва скромност във всичко. Бившият премиер е разведен и като депутат от долната камара на парламента от 1972 г. (избиран е над 10 пъти) предпочита да живее в депутатски апартамент в Токио.

Един от предишните обитатели на Белия дом - Бил Клинтън, купи две жилища, след като напусна президентския пост. Едното е двуетажна бяла къща за 1,7 млн. долара в престижното предградие на Ню Йорк Чапакуа, където живее към момента. Къщата има 11 стаи, 5 спални и гараж за два автомобила. Вторият имот струва почти 3 млн. долара и е купен за Хилъри във Вашингтон. Двуетажната червена сграда има пет спални.

През 2004 г. Тони Блеър купи със съпругата си Чери пететажна къща от 18-ти век за 3,5 млн. паунда в престижен лондонски квартал, откъдето Хайд Парк е на пет минути пеш. Освен това Блеър притежава имот в Седжфийлд и две жилища в Бристол. През май тази година към списъка се добави имение в Бъкингамшир за 4 млн. паунда.

Бившият френски президент Жак Ширак напусна Елисейския дворец със съпругата си Бернадет и се настани в скромна двуетажна къща с обща площ 180 кв. м. Затова пък мястото е великолепно: старинната сграда се намира на левия бряг на река Сена и има гледка към Лувъра. Освен това жилище Ширак притежава и замък от 16-ти век (към който върви и гора), който е придобил дълго преди да стане президент - през 1969 г.

Бившият президент на Украйна Леонид Кучма се ползва от същите привилегии като действащия държавен глава: президентска заплата (4685 долара на месец), държавна вила в близост до Киев с прислуга, два автомобила с шофьори, готвач, две прислужнички и двама сервитьори. Кучма има и вила с осем спални в родното село Чайкино. В село Караси притежава дървена лятна вила. Тук той идва рядко, както и на гости на дъщеря си Елена. Тя пък живее в къща във Великобритания, която струва 159 млн. долара.

Резиденцията на бившия президент на Грузия Едуард Шеварнадзе се намира в един от централните райони на Тбилиси, като е отделена от света с дебела стена. Правителственият комплекс е построен по заповед на Лаврентий Берия и се простира върху 44 хектара. В него влизат четири правителствени вили и над десет държавни сгради. Навремето е бил резиденция за първите в Грузия. С идването на Саакашвили на власт целият комплекс, с изключение на резиденцията на Шеварнадзе, е продаден на компания от Ню Йорк. Шеварнадзе живее тук сам, ако не се броят охраната и обслужващият персонал.

Още по темата:
Най-скъпите държавни резиденции в света

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още