IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 17 нови мола са отворени в Румъния тази година

Пазарът на търговски центрове в страната е отбелязал нови рекорди въпреки финансовата криза

17:56 | 18.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 17 нови мола са отворени в Румъния тази година

Общо 17 нови търговски центъра са били открити тази година в Румъния, пише списанието Business Construct.

Пазарът на търговски центрове тази година е отбелязал нови рекорди въпреки финансовата криза, която ще засегне търговията на дребно през следващите години, когато ще настъпи драстичен спад на новите проекти, пише изданието.

Наред с новите проекти са реализирани и шест проекта за разширяване на съществуващи молове. Всичко това е довело до нови 700 хил. кв. м търговски площи, които са излезли на пазара в страната. Проектите са с обща инвестиция от 1,2 млрд. евро.

Сред наемателите, които са предприели най-агресивна ескпанзия, са Carrefour, която е отворила 11 нови хипермаркета в търговските центрове и компаниите на бизнесмена Дан Остахи. Той е отворил шест магазина на веригата за битова техника Altex и пет магазина за електроника от веригата Media Galaxy.

Тази година е отчетен спад на инвестиционната активност в сегмента на търговски центрове. Купувачите са били по-малко склонни да поемат рискове поради по-ограниченото и поскъпнало кредитиране.

Ситуацията е била подобна и за няколко инвеститора, които са планирали да продадат проектите си веднага след завършването им. Те са установили, че годишната доходност, която инвеститорите очакват, се е покачила с около 200 базисни пункта в сравнение с това, което те очакват, и това е понижило цената на офертите с около 25%, пише изданието.

Важен фактор за понижената активност е оттеглянето на австрийската Immoeast, която е участвала в голяма част от сделките миналата година.

Фактът, че през втората половина на годината не са подписани значителни сделки, ще превърне следващите продажби, които вероятно ще размразят пазара, в основа за новите пазарни оценки на търговските площи.

Пазарът е бил засегнат не само по отношение на липсата на сделки, но също и от гледна точка на търговците, за които е било много по-трудно да се разрастват агресивно.

Друг фактор са малкият брой стартирали нови проекти тази година, което ще се отрази на завършените молове през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още