IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищното строителство в Русия бележи спад за пръв път от 8 години

Главната причина за забавения ръст на строителство е съкращаването на източниците на финансиране

11:22 | 18.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищното строителство в Русия бележи спад за пръв път от 8 години

Кризата „пречупи” положителния тренд на пазара на недвижими имоти в Русия през тази година, при това не само относно цените на жилищата, но и като обем на новото строителство, пише вестник „РБК daily”.

През 2008 г. вместо планираните 68 млн. кв. м жилищна площ ще бъдат въведени в експлоатация не повече от 60 млн. кв. м, прогнозират от Руския съюз на строителите. Като резултат е възможно да бъде отчетена по-малка площ на ново строителство от предходната година (която е 60 млн. кв. м), което не се е случвало от 8 години насам.

Прогнозата за следващата година е още по-лоша – по мнението на строителите в Русия ще се появят не повече от 52 млн. кв. м нови жилища. Само няколко месеца по-рано властите твърдяха, че до 2020 г. ще бъде достигнат годишен обем на строителство от 154 млн. кв. м.

По предварителни разчети през тази година в Русия ще бъдат построени около 3 млн. жилища. Според официалната статистика за периода януари-октомври са построени изцяло жилища с обща площ 40 млн. кв. м, така че ще е трудно само за 2 месеца да се въведат в експлоатация още 20 млн. кв. м жилища, т.е. да се достигне обемът от миналата година.

Според участниците на пазара на недвижими имоти главната причина за забавения ръст на строителство е съкращаването на източниците на финансиране. Строители се оплакват, че лихвите по кредитите в размер на 25% са непосилни. В тази връзка строителите смятат, че намаленото финансиране неминуемо ще се отрази и на строителството на жилища през 2009 г., така че то едва ли ще превиши 52 млн. кв. м.

Това означава, според участниците на пазара, че ще има недостиг на жилища в Русия, тъй като потребностите са годишно от 110-120 млн. кв. м. Преди кризата се е смятало, че до 2-3 години обемът на строителството в страната ще достигне 70-80 млн. кв. м, включително и с подкрепата на държавата. Сега обаче тези обеми изглеждат непостижими в такъв срок. Освен това вероятно ще се отложат и плановете на правителството до 2020 г. 65% от руснаците да имат собствени жилища, около 20% да могат да си наемат жилища на собствени разноски, а 13-15% - да плащат т.нар. „социални наеми”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още