IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mobexpert може да затвори свой завод в Румъния

Компанията отчете ръст от 27% в продажбите си за първите девет месеца, като най-голям ръст са регистрирали магазините й в Букурещ, Брашов и София

16:39 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Mobexpert може да затвори свой завод в Румъния

Румънският производител на мебели Mobexpert, който оперира и верига хипермаркети, може да затвори поне един от своите заводи в Румъния, ако сегашната ситуация продължи, съобщи Ziarul Financiar.

По данни на Bucharest Herald компанията има осем завода и 35 магазина и хипермаркета, от които и един у нас, който отвори врати миналия септември.

По думите на собственика на компанията Дан Шуку Mobexpert е решила да премине от годишно към тримесечно бюджетиране. За първото тримесечие на 2009 г. тя очаква спад от 10% в продажбите на годишна база поради неблагоприятния валутен курс на румънската лея.

Шуку е казал, че компанията няма да може да постигне целта си за продажби в размер на 200 млн. евро за 2008 г., заради „бедствения износ“. „Проблемите не са непременно свързани с вътрешния пазар“, коментира той.

Друг проблем, който той очаква за пазара на мебели догодина, е рентабилността на операциите в сектора, която вече значително се е понижила през предишните години.

„Времената, в които живеем, са особени. Не ме плашат нито стагнацията, нито дори спадът. Това, което ме плаши е ефектът върху рентабилността“, казва Шуку.

Миналия месец от компанията бяха казали, че очакват ръст в продажбите от 10% за 2008 г. За първите девет месеца повишението беше 27%, като магазините в Букурещ, Брашов и в София са отчели най-голям ръст в продажбите. В началото на годината бе съобщено, че магазинът в София отчита средномесечен ръст в продажбите от 15%.

Освен в Румъния и България Mobexpert има магазин и в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още