IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакат рекордно предлагане на качествени жилища под наем в Румъния догодина

На пазара на наеми излизат различни собственици, които преди не са били активни като наемодатели

14:23 | 17.12.08 г.
Чакат рекордно предлагане на качествени жилища под наем в Румъния догодина

Предлагането под наем на жилища от по-горния сегмент в Румъния ще отчете през 2009 г. най-високите си стойности, прогнозират от агенцията за имоти DTZ Echinox, цитирани от Financiarul.ro.

Стабилното предлагане през изминалите години се формираше от имоти, които се отдават под наем от собственици на поне още едно жилище, закупили втория имот като инвестиция. През изминалите осем месеца към тях постепенно се присъединиха различни собственици, които допреди не бяха активни на този пазар, обясняват консултантите.

Първата група са хора, които преди около година са купили изгодно имоти на топ локации, обикновено вили, и са ги реновирали с цел да постигнат бърза печалба в подходящия момент за продажба. Пазарът обаче не се разви съгласно очакванията им и те осъзнаха, че целите им вече не са реалистични към момента. Така те пускат под наем съответните имоти, често на по-високи цени от тези отпреди кризата.

На второ място финализирането на няколко жилищни комплекса извади на пазара нов тип оферти – нови апартаменти с висококачествено обзавеждане и удобства, на различни места, които се отдават под наем за определен период от време.

От своя страна строителните предприемачи виждат наемите като възможност да отблокират пазара. В контекста на затруднено кредитиране и обща апатия на пазара те предпочитат да пуснат апартаментите под наем, като дори дават възможност имотът да бъде придобит на преференциални цени за период, който варира от една до три, дори четири години.

Предлагането ще нарасне догодина и с финализирането на други нови жилищни проекти, като така ще се създаде баланс между предлагане и търсене, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още