IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа с 55% спад

Понижението отчасти се дължи на спад в стойността на имотите и волатилните валутни курсове

11:42 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа с 55% спад

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа вероятно ще достигнат 105-110 млрд. евро през 2008 г., което е 55% спад в сравнение с 2007 г. Това сочи анализ на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Понижението отчасти се дължи на спад в стойността на имотите и волатилните валутни курсове.

Инвестиционната активност вече се бе понижила през първата половина на годината, но ситуацията се влоши след краха на Lehman Brothers, казват от компанията. Обемът на директните инвестиции в имоти през четвъртото тримесечие, което по принцип е най-силното на пазара, се очаква да бъде на стойност 16 млрд. евро. Според компанията това представлява спад от 30% на годишна база.

„Обемите не са изненада за онези, които следят пазара отблизо, предвид ситуацията на глобалните финансови пазари, икономическия спад и нивото на доверие на инвеститорите“, коментира Тони Хоръл, директор Капиталови пазари в JLL. „Въпреки че смятаме, че сме преминали през най-лошото, инвестиционната активност ще остане слаба и в началото на следващата година“.

Значителните изменения на глобалните дългови пазари фундаментално промениха динамиката на инвестиционния пазар на имоти, се казва в проучването. „През 2008 г. станахме свидетели на спад в активността на всички видове инвеститори, включително институционални инвеститори и публични компании за имоти, немски фондове от отворен тип, придружено с по-предпазливо отношение от страна както на международни мениджъри на активи, така и на частни капиталови инвеститори“, казва Хоръл.

Ефектът от понижените инвестиционни обеми се наблюдава в цяла Европа, но е най-голям във Великобритания, Германия и Франция, където те са спаднали с 60% до около 60 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още