IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите ще диктуват пазара на имоти в Испания догодина

Пазарът на офис площи е едно от най-добрите защитни средства по време на спад, смятат анализатори

12:47 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Богатите ще диктуват пазара на имоти в Испания догодина

Супербогатите граждани на Испания ще бъдат водещите инвеститори в нейния разбит пазар на имоти следващата година и биха постъпили добре, ако заемат позиции на офис пазара, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Традиционните инвеститори като германските фондове за имоти имат парите, но не и възможността да създават нови фондове в Испания, докато частните инвеститори все още чакат удобен момент за покупката на активи в затруднено положение, казва Роджър Кук, управляващ партньор на Cushman в Испаия.

Очаквам, че в началото на другата година заможните испански семейства ще бъдат най-силните инвеститори на пазара, казва той.

Най-богатите бизнесмени в Испания, като Амансио Ортега, собственикът на Inditex с търговската марка Zara, отдавна гледат към пазара на имоти и следват традиция на по-директно участие на него, в сравнение с други в Европа, които отстъпват инвестиционните решение на фонд мениджърите, пише Ройтерс.

Инвестиционният тренд догодина ще бъде обусловен от по-малки инвестиционни пакети, до 50 млн. евро, които са по-лесни за финансиране и са в съответствие с покупателната способност на индивидуалните инвеститори в страната.

Според Кук офис площите са може би най-доброто защитно средство по време на спад на пазара. „Смятам, че офис пазарът ще започне да се възстановява преди този на търговски площи. Проблемите на търговията на дребно все още не са свършили, а офис пазарът (в Мадрид и Барселона) все още не е пренаситен, както е бил в предишни случаи“, казва той.

„Мисля, че първата половина на 2011 г. ще бъде много интересен момент за завършване на сграда.“

По думите му инвестициите в търговски центрове се намират под натиск поради колебанието на търговските вериги да наемат нови площи, наемателите, които изискват ценови намаления, и отслабващото потребление.

„Има пълна липса на доверие и това важи за целия пазар, без значение дали са жилищни имоти, строителна дейност или отдаване под наем“, казва Кук.

Секторът е натрупал милиарди евро дългове по време на бума и амбициозните строителни планове и Кук смята, че финансирането на тези дългове в условията на свиващи се приходи е подложило почти всяка компания за имоти в страната под значителен стрес, принуждавайки ги да продават активи, „за да оцелеят“.

Въпреки това на пазара няма да има вълна от масови принудителни продажби, тъй като банките ще се стремят да не натрупват токсични дългове, казва той.

„Дали ще видим повече принудителни продажби догодина всичко зависи от отношението на банките, регулаторите и дори политиците.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още