IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двустайни апартаменти в центъра са най-търсените имоти в Пловдив през 2008

Въпреки стагнацията от средата на лятото почти всички сегменти са с общ ръст от 15 до 20%

10:54 | 16.12.08 г.
Двустайни апартаменти в центъра са най-търсените имоти в Пловдив през 2008

Двустайните апартаменти в центъра на града и в квартал „Кършияка” са били най-търсените имоти в Пловдив през 2008 г., сочи годишният анализ на агенция за имоти Europolis. Брокерите отчитат, че въпреки стагнацията от средата на лятото заради световната криза почти всички сегменти на пазара у нас са регистрирали общ ръст на цените от 15 до 20% спрямо миналата година. 

Общият преглед на пазара в Пловдив показва, че най-скъпо през годината са се продавали търговските площи. Независимо в кой квартал се намират, средната цена на магазините е била 1508 евро/кв. м. Следват ги луксозните жилища на цена от 1326 евро/кв. м и офис помещенията – за 1106 евро/кв. м. Сделките с офис площи обаче намаляват.

Сравнително най-ниско са се продавали търговските складове – 325 евро/кв. м, както и производствените халета – 556 евро/кв. м. Причината за този по-слаб интерес сред инвеститорите е общият бизнес климат, както и нагласите и предприемаческата активност в страната, коментират брокерите.

За разлика от бизнес имотите, пазарът на жилища продължава да се развива, отчитат в Пловдив. Средно през годината цените са скочили с 15%, като разликата между ремонтирани и неремонтирани апартаменти е значителна. Независимо в кой квартал се намират, добре поддържаните имоти са се продавали за 1125 евро/кв. м, докато сделките с неремонтираните са се сключвали на цена от 850 евро/кв. м.

Едностайните апартаменти са се купували за средно 957 евро/кв. м, двустайните – за 983 евро/кв. м, а тристайните – за 1023 евро/кв. м, сочат данни агенцията. Отчетени по друг признак – според вида на строителството, средните цени на новите жилища с включени общи части са били 825 евро/кв. м, на старите монолити – 1008 евро/кв. м, а при панелките – 677 евро/кв. м.

Има сделки и за нови еднофамилни къщи в околните села на Пловдив, като те са се продавали средно за 1058 евро/кв. м. Основните купувачи са семейства с високи доходи, които търсят „втори дом” за почивка или основно жилище с индивидуален комфорт, далеч от урбанизираната градска среда, обясняват от агенцията.

Стабилни в града остават и наемните отношения – средните им нива са с около 10% по-високи от миналата година, сочи анализът. На първо място се търсят жилища под наем, следват ги магазините и офис площите. Най-атрактивни са луксозно обзаведените двустайни апартаменти, които след основен ремонт се отдават за 350-400 евро на месец, докато средната цена на търговските имоти е между 7 и 8 евро/кв. м.

Въпреки регистрирания бум на издадени разрешителни за строеж на нови кооперации и офис сгради, напоследък липсват купувачи на втори и трети имот, коментират брокерите. Основната причина за това е както в затягане на банковия режим при ипотечните кредити, така и в общата нагласа на пазара за падане на цените.

Очакванията за следващата година са за намаляване на броя на сделките и за въвеждане на допълнителни гаранции пред продажбите „на зелено”. Въпреки че засега няма рязък спад в цените, пазарът остава непредсказуем, пише в анализа. Очаква се ръст на наемните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още