IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еколози сигнализират ДАНС за прикриване на незаконно строителство в Рила

Става дума за изграждане на лифт в местността Картала без оценка за въздействието върху околната среда и в чужда собственост

12:32 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еколози сигнализират ДАНС за прикриване на незаконно строителство в Рила

Държавни институции участват в прикриването и толерирането на факти и обстоятелства, обуславящи незаконното строителство на курорт в Рила, „Картала“, общ. Благоевград, се твърди в сигнал на организацията „Граждани за Рила“ и коалиция „За да остане природа в България“ до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Става дума за изграждане на пътническа въжена линия (ПВЛ) без оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и за разрешение за строителство и изграждане на ПВЛ в чужда собственост, се казва в съобщението на екоорганизациите, които се позовават на двегодишното си разследване.

По първия случай намесените институции са Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Благоевград, която въпреки констатираните нарушения не е предприела стъпки за спирането им, а също и община Благоевград, разрешила изграждането на лифта в местността Картала без одобрен одобрен доклад за ОВОС.

Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) Благоевград и РИОСВ Благоевград пък не са взели никакви мерки за спиране на незаконното строителство на втория етап на лифта въпреки подаден сигнал, че той се изгражда през януари 2008 г. без разрешително за строеж.

По втория случай - разрешение за строителство и изграждане на ПВЛ в чужда собственост, при подадени сигнали на неправителствени организации реакцията на компетентните институции Община Благоевград, РДНСК Благоевград, областен управител и Държавната агенция по горите е повече от противоречива, се казва в сигнала до ДАНС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 12.12.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още