IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис пазарът в Мадрид се върна към нивата от кризата през 2002 г.

Въпреки че активността през летния сезон обикновено е по-ниска в сравнение с останалата част от годината, едва 105 хил. кв м офис площи са били отдадени в Мадрид за този период

10:20 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Офис пазарът в Мадрид се върна към нивата от кризата през 2002 г.

Наемната активност на офис пазара в Мадрид се върна обратно към нивата от „dot-com“ кризата от 2002 г., като през летните месеци е отчетен 50% спад на годишна база в отдаването под наем на офис площи. Това сочат резултатите от доклад на консултантската компания Savills.

Въпреки че активността през летния сезон обикновено е по-ниска в сравнение с останалата част от годината, едва 105 хил. кв м офис площи са били отдадени през този период. Наред с това е отчетено увеличение от 15% в наемната активност на сгради със смесено предназначение около Околовръстния път за периода, които са представлявали 45% от всички от отдадени площи в този район, се казва в доклада.

„Това показва, че компаниите обръщат внимание в по-голяма степен на по-ниските нива (с между 20-25% по-малко) в сравнение с по-добрия корпоративен имидж и техническите услуги, характерни за ексклузивните офис сгради“, казват от компанията.

Общият спад на търсенето се предполага, че е задържал нивата на предлагане стабилни, но по-ниските нива на усвояване са довели до лек ръст на дела на незаетите площи, който е стигнал 6,45%. Въпреки че годишното увеличение на наемните нива в Мадрид е било 3%, започват да се забелязват разлики между първокачествените сгради и тези с по-ниско качество, като са регистрирани понижения в нивата на по-старите и празни площи, докато за централните градски части се твърди, че са надценен с цени на наемите от 45 евро на кв. м на месец. Според пазарните тенденции нива от 40-42 евро на кв. м на месец са по-реалистични, се казва в доклада.

Подобно на други пазари инвестиционният пазар в Мадрид е регистрирал значителен спад в активността заради ограничения кредитен ресурс. Инвестиционната активност се е понижила с 45% на годишна база между януари и септември. Въпреки че на пазара се предлагат повече сгради за продажба купувачите имат различни очаквания за доходността от продавачите.

„Несигурността на финансовите пазари и липсата на гъвкавост в предлагането за финансиране забавят инвестиционния пазар дори още повече“, казва Рафаел Мери дел Вал, директор на Savills за Мадрид. „Корекцията все още не е свършила и ще станем свидетели на нива, за които не сме предполагали само преди месеци.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още