IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на жилища в Швеция се опитва да излезе от кризата

Цените на къщите и апартаментите в страната продължават да падат и през ноември, но темпът се забавя

16:00 | 11.12.08 г.
Пазарът на жилища в Швеция се опитва да излезе от кризата

Цените на къщите и апартаментите в Швеция продължават да падат и през ноември, въпреки че темповете на понижение се забавят, сочи анализ на пазара, цитиран от местното електронно издание The Local.

Средната цена за апартамент в страната е паднала с 4% миналия месец, спрямо 10% през октомври, показват данни на Mäklarstatistik, съвместен проект на шведските агенции за имоти Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling и Mäklarsamfundet.

В столицата Стокхолм цената на апартаментите се е понижила с 3% в центъра и с 1% в града като цяло и района около него. За период от три месеца цените на апартаментите са намалели с 10% в центъра на града и с 9% в предградията.

В центъра на Гьотеборг апартаментите поевтиняват с 3% през ноември и с 8% през изминалите три месеца. За град Малмьо пониженията на цените са 2% за ноември и 4% за тримесечието.

Цените на къщите в Швеция са загубили 3% през ноември спрямо спад от 5% през октомври. В района на Стокхолм къщите поевтиняват с 3%, около Гьотеборг – с 2%, а в Малмьо цените се задържат без изменение.

От агенциите за имоти отчитат изразено нарастване на активността на жилищния пазар, като нараства броят на огледите на имоти след намаляването на лихвения процент от страна на централната банка. Същевременно обаче по-строгите критерии за кредитиране спират евентуалното повишаване на цените, смятат брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още