IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландски таблоид плаща на бизнесмен 51 хил. паунда за клевета

Изданието е обвинило бизнесмена във финансови злоупотреби и във връзки с ирландската организация ИРА

09:15 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландски таблоид плаща на бизнесмен 51 хил. паунда за клевета

Ирландският таблоид Sunday World се е съгласил да платил 51 хил. паунда обезщетение на строителния предприемач Питър Къристън за клевета в статия, публикувана почти преди три години, пише Press Gazette.

Бизнесменът е обвинен във финансови злоупотреби и във връзки с ирландската организация ИРА, в резултат на което той твърди, че е загубил мащабен проект.

Също така изданието се е съгласило да плати на бизнесмена 150 хил. паунда правни разходи по делото. Делото е трябвало да бъде разгледано през март догодина, но двете страни са се споразумели преди това.

Според Irish Times бизнесменът е бил отхвърлен от публичен строителен търг, заради предполагаемите връзки с ИРА. Извън съда Къристън е твърдял, че около 1000 строителни работни места са били загубени заради публикацията и пропадналия търг.

Според някои източници проектът за търга е бил на стойност 100 млн. евро.

Адвокатът на бизнесмена Милс Селиг е казал, че ще приеме „скромната петцифрена сума” за обезщетение, като е отказал да потвърди точния размер.

Адвокатите на вестника казват, че не са очаквали Къристън да се съгласи на обезщетението, което не е придружено с официално извинение, което вестникът все още отказва да даде.

„На вестника му отне почти три години да признае, че е публикувал цинична клевета срещу мен, която причини на мен и на семейството ми значителни сътресения, както и неизмерими щети на моите бизнес интереси. Мотивацията да предприема тези действия не беше финансовата компенсация, а да провокирам и извадя наяве цялата безотговорна журналистическа практика на вестника при публикуването на такава статия, както и да възстановя доброто си име”, коментира Къристън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още