IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата ще доведе до гъвкави схеми за плащане при големи сделки с имоти

Поради ограниченото финансиране на пазара ще се появят дългове, предоставени от самите продавачи

17:40 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата ще доведе до гъвкави схеми за плащане при големи сделки с имоти

Финансовата криза и ограниченото финансиране, което е на разположение на институционалните инвеститори в бизнес имоти в Европа, ще доведе до възникването на иновативни модели на заплащане при сключването на по-големите сделки за покупка на имоти. Това сочат резултатите от проучване на Jones Lang LaSalle (JLL).

При сделки, които са изключително големи и съответно трудни за финансиране на дълговия пазар, ще се появят дългове, предоставени от самите продавачи, при които компанията собственик осигурява част от финансирането за купувача под формата на заем, за да може да се финализира сделката.

До този вид заеми може да се стигне и когато условията по договора между продавача и неговите наематели (според JLL един от най-важните фактори при такива сделки) не удовлетворят банките, пред които купувачът кандидатства за заем и той не успее да си осигури финансиране.

Ако условията по договорите с наемателите са още по-незадоволителни за банките, сделки може да се сключват и при разсрочено плащане, прогнозират от компанията.

От JLL предвиждат, че все повече компании, собственици на имоти, ще търсят начини да продават имоти от своето портфолио като средство да подобрят ликвидната си позиция.

Също така със спасяването на банковите системи в редица държави в Европа нивото на задлъжнялост сред правителствата значително се е покачило. Предвид факта, че националните и регионалните правителства са сред най-крупните собственици на имоти, те също вероятно ще търсят начини да продадат част от имотите си. За тази цел те ще използват публично-частни партньорства “и други креативни структури”, за да освободят капитал и да си помогнат да финансират задълженията си. Продажбите на правителствени имоти може да съставляват значителна част от корпоративните сделки с имоти през следващите 12-24 месеца, се казва в проучването.

Всичко това означава, че компаниите трябва да гледат реалистично на ценообразуването на имотите и да са наясно, че може да им се наложи да бъдат гъвкави относно структурирането на сделките. Наред с това рискът, произтичащ от сделката, трябва да бъде управляван чрез провеждането на щателно проучване, за да се предоставя на потенциалните купувачи съответната информация, което ще улесни и поставянето на цена на имота, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още